Veel mensen krijgen ermee te maken angst en paniek. Angst is heel normaal, maar wat als het is in irrieele situatie's. Milioenen mensen hebben hier last van en het beinvloedt dagelijks hen bij allerlei situatie's. Wat is het en hoe komt het? En belangrijker, wat kunt u eraan doen en hoe maakt u het bespreekbaar met uw naasten, werk etc?

Wat zijn angst / paniek stoornissen?

Angst, iedereen krijgt er in zijn leven mee te maken. Angst is heel nuttig en redt ons uit levensbedreigende situatie's. Dit kunt u zien als een soort van overlevings mechanisme die mogelijk gepaard gaan met agorafobie. Deze naam is afkomstig uit het Grieks, Agora betekent markt en phobos betekent vrees (pleinvrees). Dit mechanisme grijpt in bij een dreigend gevaar waarop het lichaam snel zal reageren (lymbisch systeem). Het lichaam maakt meer adrenaline aan en komt in een opperste staat van paraatheid (alarmfase).

Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij het zien van een naderende auto en dat u  op het laatste moment moet wegspringen. Of bij het zien van een grote hond die op u af komt gerend met veel geblaf.

In de bovengenoemde situatie's kan iedereen begrijpen waarom men bang wordt en het liefst zo snel mogelijk uit deze situatie wilt komen. Maar wat als het helemaal niet zo duidelijk is waar deze angst vandaan komt. Dat u bijvoorbeeld loopt in een winkel en in een keer hevig begint te zweten, hartkloppingen krijgt, duizelingen, bibberende handen, etc. Kortom: een angst/paniek aanval krijgt?

Dit klinkt misschien erg vreemd voor u, maar toch kan iedereen het krijgen. Sterker nog, er zijn milioenen mensen die hier last van hebben. De klachten kunnen sterk uiteen lopen en belemmeren de persoon met alle dagelijkse dingen zoals naar een winkel gaan, restaurant's, meeting's etc. De meeste personen gaan hierdoor de plekken vermijden waar zij weleens zo'n angstaanval hebben gehad. Dit heeft tot gevolg dat de persoon steeds meer in een isolement raakt en op een gegeven moment de deur helemaal niet meer uitkomt. Gevolgen kunnen zijn verlies van vrienden, baan en problemen met een partner. Om dit te voorkomen is het zaak om wel dingen te blijven doen ook al gaat dit gepaard met de nodige strijd. Gelukkig zijn er voor deze vormen van angsten goede behandelings methode's.

Hoe ontstaat een angst/ paniek stoornis?

Een angst/paniek stoornis kan veel  oorzaken hebben. Het kan erfelijk bepaald zijn. Je hebt in de hersenen 2 delen: de een is voor ontspanning en de ander om juist in een spannings modus te komen. Bij mensen met angst en paniek stornissen is het spanningsdeel te veel belast, waardoor ze bij de minste stress en druk gelijk weer in dit systeem komen. Dit kan ook op lange termijn leiden tot een burn out maar dit is vaak lastig vast te stellen.

Een oorzaak van deze stoornis kan somatish bepaald zijn (met betrekking tot het lichaam). Dit kan zich uiten als motorisch, neurologisch (heeft betrekking op de hersenen), ortopedisch (gewrichten en botten) en sensorisch (het registreren en de gevoeligheid hiervan).

Om uit te zoeken waar de klachten vandaan komen en welke relatie deze hebben met de situatie waarin de persoon zich op dat moment bevindt, is het belangrijk om een logboek bij te houden waarin de persoon bijhoudt en daarbij vermeldt hoe sterk de angstbeleving was, bij welke activiteit dat gebeurde, en op dat moment een score van 0 tot 100 bijhoudt. Waarbij 0 staat voor geen klachten en 100 voor totale paniek. Zo wordt er een duidelijk profiel gemaakt van de angst klachten en kan er een passende behandelings methode op worden toegepast.

Behandeling methode's voor angst en paniek stoornissen.

Er zijn diverse behandelings methode's voor angst en paniek stoornissen. Een daarvan is de cognitieve gedrags therapie (manier van denken). Dit  is een combinatie van gedrags en gesprekstherapie. Cognitieve gedragstherapie gaat  niet uit van de gebeurtenissen, maar juist op een manier van kijken door een bepaalde bril dat de persoon negatieve gevoelens geeft  en voor een bepaald gedrag zorgen. Er wordt geleerd de negatieve gedachtens anders te interpeteren. Zo krijgt de persoon  een objectieve kijk op zijn/haar waarnemingen en de gevoelens daarbij. Cognitieve gedragstherapie is een van de meest gebruikt vormen in Nederland.Het is een kortdurende therapie die op het heden en op de toekomst is gericht. Het belangrijkste punt  is het verhaal van de client  om samen  met  de therapeut te ontdekken hoe de foute denkwijze is ontstaan.

Hoe ziet de therapie eruit?

De therapeut zal kort stil staan bij het verleden van de client, maar zal zich vooral bezig houden met het heden. Door trainingen in de behandelkamer maar ook thuis met huiswerk komt de client tot nieuwe gedachten en ander positief gedrag. Er wordt niet alleen maar gepraat over andere onderwerpen deze hebben ook een andere kleur of een toonzetting. Hij heeft het vaak over lastige situatie's en hoe het gedrag daarbij was. Ook wordt er gevraagd naar de mening over bepaalde situatie's.

Tot slot

Ik hoop dat ik u wat wijzer heb gemaakt over wat angst en paniek stoornissen inhouden, en dat u nu ook beter begrijpt dat de persoon in kwestie er vaak erger aan toe is dan dat u voorhand denkt.

Bent u iemand die hier ook mee worstelt? Weet dan dat u niet de enige bent, er hebben milioenen mensen last van. U hoeft zich niet te schamen en er zijn veel behandel methode's zodat u er niet mee hoeft  te blijven zitten. Erken dat u een probleem heeft, dit is vaak de eerste stap voor een succesvolle behandeling.

Er zijn diverse groepen voor lotgenoten die u kunnen helpen en er is genoeg profesionele hulp. kijk voor meer informatie op ggz.nl.

www.ggz.nl
www.nederlandsestichting-voorangstklachtenen-hyperventilatie.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in