Heb je na het wandelen of fietsen, ineens last van jeuk, rode ogen of ben je kortademig, dan ben je misschien in aanraking gekomen met de eikenprocessierups.

De eikenprocessierups

De eikenprocessierups leeft, zoals de naam eigenlijk al zegt,  op eikenbomen en is de rups van de nachtvlinder, die behoort tot de familie tandvlinders.

De Latijnse benaming voor de rups is pars pro toto en komt steeds vaker voor in België en Nederland. Als in het vroege voorjaar, april/mei de eikenblaadjes aan de boom groeien, komen de eitjes van de processierups uit. De rupsen bevinden zich vooral aan de zonnige zuid kant van de eikenboom en vreten deze helemaal kaal. De rups gedijit het beste bij droge zomers en zacht- droge winters. Je kan de nesten van deze rups herkennen aan het witte spinsel, dit zijn de huidjes van het vervellen, uitwerpselen en de brandharen. De eikenprocessierupsen heeft honderduizenden brandharen die gevaarlijk zijn voor mens en dier. Omdat de eikenprocessierups zich sinds de jaren 90  in snel tempo verspreid, spreken we in sommige gevallen van een plaag. Alleen in de noordelijke provincies van Nederland komt de rups nauwelijks voor.

Brandharen

De brandharen van de eikenprocessierups lijken op pijltjes en zijn ongeveer 0,3mm dik.  Elke rups heeft zeker honderdduizenden brandharen die bij gevaar worden afgeschoten. Je hoeft dus niet in aanraking te komen met de haren om er toch last van te krijgen, de haren kunnen ook rondom de kolonie- het nest in de lucht aanwezig zijn. De haren kunnen terecht komen in ogen, huid of kunnen worden ingeademd.  Door dat de brandharen in de huid en/of ogen terecht komen kan er een behoorlijke huiduitslag ontstaan, gepaarde gaande met zwellingen en rode ogen, dit wordt veroorzaakt door het stof wat op de haren zit. Door deze stof in te ademen kunnen sommige mensen (tijdelijk)  kortademig zijn. Sommige mensen reageren heel heftig en krijgen griep verschijnselen zoals, koorts, overgeven duizeligheid. Echter niet iedereen is even vatbaar voor de stof op de haren en meestal verdwijnen de klachten vanzelf.

Behandeling

Wanneer je in aanraking bent gekomen met de haren stof van de processierups, probeer dan zo min mogelijk te wrijven en of te krabben. Door te wrijven verspreidt je namelijk het stof over een groter gedeelte van je huid en krijg je dus meer uitslag- allergische reacties. Spoel de huid en of je ogen direct met veel water af om verdere verspreiding te voorkomen. Was gelijk de kleren die je aanhad uit.

Houdt daarna de huid en ogen goed in de gaten en als blijkt dat alle bovenstaande maatregelen niet afdoende is geweest, ga dan naar de huisarts.  In het ergste geval kunnen de haren blindheid veroorzaken.

Bestrijding

Je kunt je voorstellen dat,als de processierups in woonwijken, tuinen, campings of andere leefgebieden voorkomen, dat dit behoorlijk veel last kan veroorzaken. Het is dan ook van groot belang om de rups zo snel en efficiënt mogelijk te(laten)bestrijden. Er bestaat een eikenprocessierupsstofzuiger, deze wordt gebruikt door hoveniers en door gemeenten. Sommige gemeenten bestrijden de rups ook uit particuliere tuinen, in andere gemeenten dient je zelf een specialist in te schakelen.  Tevens kun je in de maand mei de rups laten bestrijden met biologisch bestrijdingsmiddel. Heb je zelf of zie je in de buurt (nesten van) de processierups. Ga dan niet zelf aan  de slag, maar waarschuw je gemeente of een gespecialiseerd bedrijf. Ga, om de rups te verwijderen, niet zelf aan de slag, dit i.v.m. rond dwarrelende haren, die verschillende nare klachten kunnen veroorzaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in