In een bejaardentehuis in Warmond kregen de bezuinigingen een wel  zeer bizarre vorm. De zwakkeren moesten het even ontgelden omdat  er een ombouw van de keuken plaatsgevonden had. Onderstaand voorbeeld is wel erg schijnend als het om belangen achter de bezuinigingspolitiek gaat. Soepsoap met een bitter bijsmaakje.  

''Na alle commotie in de media hebben een zorgcentrum en een verpleeghuis in Warmond toch besloten af te zien van het verruilen van het dagelijkse kopje soep voor limonade.''

Dit bericht stond onlangs in de krant en laat een mens toch van binnen rillen. De bewoners van woonzorgcentrum Mariëngaarde/Mariënweide en verpleeghuis Mariënhaven kregen een maand lang een glas limonade of bouillon in plaats van de dagelijkse kom soep. De bewoners en hun familie reageerden woest op deze bezuinigingsmaatregel die wel harteloos genoemd mag worden. De ouderen kregen schriftelijk medegedeeld dat 'soep eten niet meer van deze tijd is'. De echte reden was echter dat er een nieuwe centrale productiekeuken in dienst gezet was. De soep die vervoerd moest worden kon daardoor niet meer in maaltijdwagens worden opgewarmd. Tenminste, dat schrijft het Leidsch Dagblad hierover.

Hoe diep kan men zinken?

De drie bestuurders kregen voor deze maatregel nog een afkoopsom van 700.000 euro, zo schrijft de krant. Nu kan men zich afvragen wat er in deze mengelmoes van uitvluchten, onlogische argumenten en verzonnen trendzetting nog waar is. Het staat alleen als een paal boven water dat alles met alles samenhangt en volgens de regels der kunst zeer schijnheilig verdraaid is. Het is zo verdraaid dat alleen het eigenbelang ermee gediend is. Een droevige gang van zaken. Eens kind altijd kind? Tja, als kinderen de wereld zouden regeren, zou alles heel puur en eerlijk zijn. Helaas, alleen het eerste gedeelte van deze zin komt steeds uit.

Blind uit geldzucht?

Het is bij dit alles bijzonder alarmerend dat door eigenbelang verblind niemand van het bestuur op stond en erop wees dat deze maatregel wreed, kwetsend, ja onmenselijk is. Geld kan persoonlijkheden behoorlijk verminken. De soepzaak werd een soepsoap die zelfs tot in de Tweede Kamer door speelde. PVV-kamerlid Fleur Agema vroeg een spoeddebat aan en de bewoners van het bejaardentehuis in Warmond kunnen inmiddels weer hun vertrouwde soep eten.
Het kan maar niet vaak genoeg gezegd worden: bescherm de zwakkeren in de samenleving, kom voor ze op! Je zult er maar zitten op je oude dag met een glaasje limonade als maagvulling.

De Telegraaf, 30 juni 2010

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in