In het nieuwe Jeroen Bosch ziekenhuis te `s-Hertogenbosch staat een nieuwe vergruizer die bijna pijnloos te werk gaat. Geen infuus en geen morfine meer nodig.

Nieuwe niersteen vergruizer

Zo`n twintig jaar geleden waren de vergruizers zeer sporadisch. Het Radboud ziekenhuis te Nijmegen had een vaste vergruizer. De patiënten werden in een bed met water gelegd waar ze vervolgens met geluisgolven behandeld werden. Standaard werd bij de patiënten een infuus aangelegd waardoor zij morfine tijdens de behandeling toegediend kregen. Na een pijnlijke lange behandeling kon de patiënt naar huis, waar hij/zij vervolgens de vergruisde steen diende uit te plassen.
 

Over de technologie

Dankzij de technologie die altijd maar vernieuwend is, zijn ook de vergruizers door de jaren heen steeds vernieuwd.
Van het waterbed ging de techniek over naar een steeds nieuwer model. Het nieuwste model staat nu in het Jeroen Bosch ziekenhuis. Tot een paar weken geleden waren infuus en morfine toediening nog van toepassing. Dat is nu verleden tijd.
 

De behandeling

Een kwartier voor de patiënt naar de behandelkamer wordt geleid, krijgt de patiënt een voltaren pil toegediend. Voltaren gel wordt door de verpleegkundige, op de flanken waar de niersteen zit, gesmeerd zodat de huid van de patiënt verdoofd wordt. De patiënt wordt in de behandelkamer niet meer op de rug, in een zeer moeillijke positie waarin de rug altijd is aangespannen, maar juist ontspannen op de buik gelegd. Het bed ligt zeer comfortabel. Het nieuwe apparaat kan zeer nauwkeurig via echo de steen lokaliseren. De behandeling begint met een gevoel van naaldenprikjes. Zelfs in de hoogste stand van de vergruizer is de behandeling gering pijnlijk. De patiënt zal er weinig van voelen. Hooguit een wat branderig gevoel. Dit in tegenstelling tot het oudere model. Na een tijdje kan de patiënt zonder schaafwonden en kater van de morfine zich aankleden en naar huis gaan.
 

Waarom naar het jeroen Bosch ziekenhuis

Voor patiënten die regelmatig met nierstenen te maken hebben, zal dit geweldig nieuws zijn. Te weten dat zij met zeer weinig pijn een uur vol kunnen houden terwijl het nieuwe apparaat het werk doet. Het is bovendien een vriendelijk apparaat, omdat het geen straling geeft. Patiënten die voor nierstenen in de toekomst moeten worden behandeld, kunnen beter vragen of zij de behandeling mogen ondergaan in het Jeroen Bosch ziekenhuis te `s-Hertogenbosch. Reden te meer om lachend het ziekenhuis te verlaten. Bovendien is dit prachtig nieuwe ziekenhuis voorzien van de beste artsen en apparatuur van Nederland.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in