Veel mensen hebben een te hoge bloeddruk zonder dat ze zich er bewust van zijn. Een te hoge bloeddruk vergroot onder andere de kans op hart- en vaatziekten. Een op de drie Nederlanders sterft aan een hart- en vaatziekte. Het is daarom van groot belang om de bloeddruk in de gaten te houden.

Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk wordt ook wel Hypertensie genoemd. Hyper betekent 'in zeer sterke mate' en tensie betekent 'druk'. Van alle Nederlanders heeft één op de vijf een verhoogde bloeddruk. Als er geen duidelijke oorzaak is voor een hoge bloeddruk, dan wordt het secundaire hypertensie genoemd. Indien er wel een duidelijk medische oorzaak is, zoals een longziekte of nierziekte, is het een primaire hypertensie.

Roken, stress, overmatig alcoholgebruik, medicijnen, overgewicht en overmatig gebruik van zout zijn de grootste boosdoeners bij een te hoge bloeddruk. Diabetes, een te hoog cholestrolgehalte en erfelijkheid spelen ook een grote rol bij hypertensie.

De bloeddruk wordt uitgedrukt in millimeters kwik (mmHg). Er zijn in het lichaam twee verschillende drukken, een onderdruk en een bovendruk. Er is een onderdruk als het hart zich ontspant. Als het hart zich samentrekt, dan is er een bovendruk. Een bloeddrukwaarde van 120/80 mmHg is optimaal. Een bloeddrukwaarde die hoger ligt dan 140/90 wordt hypertensie genoemd en kan gevaarlijk zijn. Een hogere bloeddruk wordt alleen als normaal beschouwd bij zwangere vrouwen, ouderen, of bij mensen met diabetes of nierziekten.

De meeste mensen met hypertensie hebben geen of nauwelijks klachten. Als ze klachten hiervan ervaren, hebben ze meestal een extreem hoge bloeddruk.

Klachten bij een te hoge bloeddruk

  • Duizeligheid
  • Krampen
  • Spierziekte
  • Oorsuizen
  • Hartkloppingen
  • Hoofdpijn

De wanden van slagaders kunnen beschadigd worden bij een langdurig hoge bloeddruk. Hierdoor neemt de bloeddruk verder toe, waardoor er complicaties kunnen optreden.

Complicaties bij een te hoge bloeddruk

  • Hartfalen
  • Nierfalen
  • Hersenbloedingen
  • Hart- en vaatziekten
  • Aantasting van de ogen

Het is belangrijk om bewust te zijn van de bloeddrukwaarden, hiervoor kunt u uw huisarts raadplegen. Tevens is het mogelijk om zelf uw bloeddrukwaarden te meten met een bloeddrukmeter.

Bloeddrukmeters

Er zijn twee soorten bloeddrukmeters: bovenarmmeters en polsmeters.

Een bovenarmmeter is het meest geschikt, omdat er tijdens het meten minder wordt bewogen met de bovenarm. Bij een polsmeting moet de pols op de hoogte zijn van het hart. De arm moet hiervoor bewegen. De meeste polsmeters zijn behoorlijk gevoelig voor bewegingen en bewegingen kunnen de metingen in negatieve zin beïnvloeden.

Bij aanschaf van een bloeddrukmeter moet u erop letten dat er een CE markering opzit. De CE markering geeft aan dat het product aan bepaalde Europese richtlijnen voldoet.

De betrouwbaarheid van bloeddrukmeters wordt getest door het Dabi-instituut.

De bloeddrukmeters (bovenarm), die door het Dabi-instituut zijn goedgekeurd en in Nederland te koop zijn voor thuisgebruik, vindt u in onderstaand overzicht.

De prijzen van de bloeddrukmeters liggen ongeveer tussen de zestig en de honderddertig euro.

Leverancier Type
 
 A&D  UA-767 Plus
 A&D  A&D UA-787
 Microlife  3 AG-1
 Microlife  3 AC-1
 Microlife  3AC-1PC
 Microlife  3 BTO-A
 Microlife  3BTO-A(2)
 Microlife  A 100
 Microlife  A 100 Plus
 Microlife Watch BP Home
 Omron  705-IT
 Omron  M6
 Omron  M6 Comfort
 Omron  M7
 Omron  M10-IT
 Omron  705-CP2
 Omron  MX -3 Plus
 Panasonic  EW 3106
 Panasonic  EW 3109
 Seinex Forecare  9400

www.hartstichting.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in