Mary Poppins, een Walt Disneyfilm, blijkt meer dan 45 jaar later een klassieker te zijn. Julie Andrew (Mary Poppins) is 'nagenoeg perfect' en verwarmt je hart met haar vrolijke liederen en innemende lach. Dick van Dijk biedt eindeloze entertainment met zijn rol als Bert en de heer Dawes Sr. Misschien is het sommige kijkers niet opgevallen, maar Dick van Dijk speelt 2 verschillende rollen in de film.

Julie Andrews

In 1961 trad Julie Andrews op in de Ed Sullivan Show, waar ze delen van Camelot opvoerde. Walt Disney zag haar en wist zeker dat zij in aanmerking kwam voor de rol van Mary Poppins. Walt Disney ging naar New York om Camelot te zien en te luisteren naar Julie Andrews. Daarna was hij vast besloten om haar voor de rol te krijgen. De film werd zelfs uitgesteld toen bleek dat Julie Andrews zwanger was. Tony Walton, haar echtenoot op dat moment, kreeg de taak om enkele decors en kostuums voor de film te ontwerpen. Ze werden door Walt Disney begeleid rond Disneyland en de studio’s om te helpen met het maken van een beslissing.

Julie Andrews was eerst terughoudend naar de rol van Mary Poppins, was namelijk bezig om de rol te krijgen van Eliza Dolittle in My Fair Lady (1964). Walt Disney wilde ook nu op haar wachten en gaf aan de film uit te stellen tot de zomer van 1964 voor het geval ze de rol zou krijgen. Julie Andrews kreeg de rol echter niet, Warner Brothers kondigde aan dat Audrey Hepburn de rol kreeg van Eliza en een dag later accepteerde Julie Andrews de rol van Mary Poppins.

Dick van Dijke

Dick van Dijke kreeg de rol van Bert aangeboden. Dick wilde liever de rol van de heer Dawes Sr. spelen en moest hiervoor auditie doen. Hij wilde de rol echter zo graag dat hij aanbood de rol te spelen zonder betaling. In de hele film zijn de vele banen – krijtkunstenaar, schoorsteenveger, verkoper, een eenmansband – van Bert een eindeloos vermaak.

David Tomlinson (Mr. Banks) is de stem voor veel van de geanimeerde karakters die Bert, Mary Poppins en de kinderen tegenkomen wanneer ze springen in de krijttekening . Hij is ook de stem van het parapluhandvat, genaamd Parrot. David Tomlinson was zenuwachtig voor de rol, hij dacht niet goed genoeg te zijn aangezien hij nog nooit professioneel gezongen had.
Karen Dotrice (Jane) en Matthew Garber (Michael) werd niet verteld wie de heer Dawes sr. zou spelen. Tijdens het filmen waren ze bezorgd voor de oude heer en hadden ze het idee dat er elk moment iets zou gebeuren met hem. De verbaasde blik op het gezicht van Jane toen Mary Poppins een aantal grote voorwerpen uit haar tas trok en de schreeuw wanneer verschillende kleuren geneesmiddelen naar voren komen, zijn allemaal echt omdat ze niet van te voren wisten wat er zou komen.

Leuke feiten

  • In het begin van de film, waar een aantal kindermeisjes op een rij stonden voor Cherrylane 17, staan eigenlijk verklede mannen.
  • Het duurde in totaal tweeënhalf jaar om de liedjes van Mary Poppins te componeren.
  • Matthew Garber (Michael Banks) had hoogtevrees. Voor het filmen van de tea party scene kreeg hij steeds 10 extra centen aangeboden elke keer als het gefilmd moest worden.

Mary Poppins werd genomineerd voor 13 Oscars en 4 Golden Globes

Mary Poppins werd bij de Oscars genomineerd voor Beste Film, My Fair Lady ging er uiteindelijk mee naar huis.

Julie Andrews die de rol van Mary Poppins speelde won de Oscar en een Golden Globe (USA) voor Beste Actrice. Dick Van Dijke werd genomineerd voor een Golden Globe. De film werd in dat jaar werd genomineerd voor 4 Golden Globes.

De film Mary Poppins was het eerste studiopremière die Walt Disney persoonlijk had bijgewoond sinds de première van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen in 1937.

In de tijd dat Mary Poppins in première ging, was het de duurste film die geproduceerd was door Disney Studio's. In 1965 leverde de film al een top brutowinst op en twintig jaar na dato doet deze film dat nog steeds.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in