Al duizenden jaren lang worden medische bloedzuigers als medische behandeling gebruikt. Lees in dit artikel meer over deze geneeskrachtige bloedzuiger.
Bloedzuigers
Bloedzuigers zijn wormen zonder borstels en met een geringd lichaam. Aan de voor- en achterzijde van het lichaam hebben ze een zuignap. In het midden van de voorste zuignap zit de mond. Met behulp van enkele tandjes word een wond gemaakt en dan zuigt de bloedzuiger zich vol met bloed. Onmiddelijk scheidt de bloedzuiger een vloeistof af die voorkomt dat het bloed gaat stollen. Een bloedzuiger kan maanden overleven met het opgeslagen bloed en kan een lengte bereiken van 30 centimeter.
Bloedzuigers kunnen wel 20 jaar oud worden.
Bloedzuigertherapie
Alternatieve therapie met bloedzuigers (hirudo medicinalis) werd al in de 18e eeuw gedaan. Denk hierbij aan aderlating, waarbij door de inzet van hirudo medicinalis bloed onttrokken werd. Dit dier beschikt over de stof hirudine, dat bloedstolling tegengaat. Hierdoor kan het dier ongestoord bloed opzuigen.
In de 18e eeuw was dit dier in overvloed te vinden, nu echter is het vinden van dit dier een zeldzaamheid. Bloedzuigers kunnen tien jaar oud worden en kunnen maanden zonder eten. Medicinale bloedzuigers leven van het bloed van onder andere slakken, amfibieën en zoogdieren. Ze kunnen negen maal hun eigen lichaamsgewicht aan bloed opnemen.
De bloedzuiger is een biologische apotheek met een aantal werkzame stoffen die ook worden gebruikt in geneesmiddelen van de tradionele geneeskunde. De natuurlijke combinatie van werkzame bestanddelen van de bloedzuiger is echter unie. Deze actieve ingrediënten helpen bij een groot aantal ziekten met stoornissen in de bloedsomloop, zoals spataderen, of pijnlijke onstekingen in de gewrichten of de rug.
Bloedzuigers worden geclassificeerd als geneesmiddel en moeten aan dezelfde eisen omtrent veiligheid, kwaliteit en werkzaamheid voldoen als regulier voorgeschreven geneesmiddelen.
Bloedzuiger therapie wordt voorgeschreven bij bijvoorbeeld:
- acute en chronische pijn in de gewrichten; bijvoorbeeld bij atrose in knie of pols
- spataderen en zweren in het onderbeen
- pees en carpaal tunnelsyndroom; zoals tennis-elleboog, golf-arm
- hoge bloeddruk (ondersteunende behandeling)
- reumatische aandoeningen
- middenoorontsteking (otits media), oorsuizen (tinnitus)
- steenpuisten en abcessen
- wervelkomafwijkingen
- doorbloedingsstoornissen na huid- en weefseltransplantatie
- depressies
De bloedzuigerbehandeling vereist uitgebreide professionele kennis en moet uitsluitend uitgevoerd worden door een proffesionele therapeut.
Wat gebeurt er tijdens de bloedzuigertherapie?
Aan het begin van de behandeling worden 1 of meerdere bloedzuigers geplaats op de huid. Dit is pijnloos, omdat bloedzuigers pijnstillende stoffen uitscheiden. De bloedzuiger geeft vervolgens werkzame stoffen af in de huid/weefsel van de patiënt. Een bloedzuiger neemt ongeveer 3 a 4 cc bloed op en mag maar eenmalig gebruikt worden.
Het speeksel bevat stoffen met verdovende, pijnstillende, vaatverwijdende, bloedverdunnende en trombusoplossende eigenschappen. Als de bloedzuiger vol zit valt deze vanzelf van de huid af. De kleine wondjes die zijn ontstaan worden door het werkzame bestanddeel Calin 8 tot 12 uur open gehouden. De wondjes blijven daardoor nabloeden.
Gedurende deze tijd moet de wond goed met absorberende pleisters worden afgedekt. Het gewenste effect treedt vaak onmiddellijk na de behandeling op en kan maandelang aanhouden.
In Nederland kan men voor hirudotherapie terecht bij Hirudo te Zaandam, waar hoofdarts Aislou Guiliazova een praktijk heeft. In Duitsland wordt bloedzuigtherapie ook bij dieren toegepast. Diergeneeskundige Anneke Thomasse uit Bedburg-hau past deze therapie bij haar praktijk in Duitsland regelmatig toe.
www.hirudotherapie.nl