Constatering borstkanker…. je wereld staat op z'n kop. En welke behandelingen volgen er nu ? Afhankelijk van je tumor groottte, kan het zo zijn dat je als eerste aan een chemotherapie begint. Dit wordt gedaan om de tumor te laten krimpen voor de verdere behandelingen volgen. Hierna zal ik vertellen over mijn ervaring met chemotherapie. Ik had een kwaadaardig gezwel in de linkerborst, zo groot als een ei. Ik werd door de huisarts pas doorverwezen naar het ziekenhuis, na klachten van zeker al 4 maanden.

Constatering borstkanker

Wanneer er geconstateerd wordt dat je borstkanker heb, ga je in sneltrein vaart door een heel proces heen. Je begint meestal al vrij snel aan de chemotherapie, vaak al in dezelfde week of in iedergeval binnen 10 dagen na constatering. Dit word  vaak gedaan om de tumor te laten krimpen, voordat er verdere behandelingen volgen.

Chemotherapie

In mijn geval werden er totaal 16 chemotherapie behandelingen doorlopen, in een tijd van ongeveer 4 maanden. Dit is standaard, mits er geen complicaties als de griep ertussen door komen. Of te lage witte bloedlichaampjes (die op peil worden gehouden door een injectie, meestal in een been op de dag na een chemo therapie behandeling).

Als je witte bloedlichaampjes te laag zijn of je heb een verkoudheid, is je weerstand nog lager en ben je te zwak om een chemokuur te krijgen. Je weerstand krijgt namelijk een grote klap te verduren, want de chemo kuur tast niet alleen je zieke cellen aan, maar ook je gezonde cellen. Je zult dus een stuk kwetsbaarder zijn dan normaal en moet hier ook rekening mee houden.

De eerste 4 chemokuren zullen van zwaarder zijn en deze krijg je 1 keer in de 2 weken. De 12 laatste kuren zullen een stuk lichter zijn en deze krijg je dan ook 1 keer in de week.

Bijwerkingen chemokuur

Je krijgt de chemokuur door een infuus die ze aanbrengen in je hand. Doordat de chemo rechtsstreeks door je aderen loopt, kan het zo zijn dat de hand hard en/of pijnlijk gaan aanvoelen. Gebruik hiertegen een zalf waar een pijnstiller in zit. Bijvoorbeeld Voltaren, verkrijgbaar bij elke drogist.

Droge mond

De eerste paar dagen, meestal 2 a 3 dagen heb je verschrikkelijke last van droge mond, drink zeker deze dagen voldoende vocht, op deze manier zul je ook vaak moeten plassen en zullen de achtergebleven restanten van de medicijnen uit je lichaam verdwijnen.

Smaakverandering

Dit is vreselijk en zeker als je gek op eten bent, alles krijg een soort metaal achtige smaak en je water voelt als olijfolie in je mond. Hierdoor is het moeilijk om je aan je aanbevolen hoeveelheid vocht te houden op een dag,maar het is zo belangrijk, en elke dag is je smaak anders dus kan je ook weer een ander product lekker vinden, dit moet je echt uitproberen het verschilt elke keer. Ook je eten zal anders smaken, alles wat een pittige smaak heeft of een hele zoete zul je goed proeven, maar ook je mond is heel gevoelig en daarom word pittig eten af geraden.

Moeheid

Je kan zo verschrikkelijk moe worden, omdat chemo nou eenmaal alles in je lichaam aantast, of het nou goed of slecht is. je weerstand gaat achteruit, je energie, je eetlust , alles. 

Neem op tijd je rust en slaap wanneer je daar zin in heb, het helpt niet altijd, dus als jij drie dagen in je bed wil liggen ,doe dit alsjeblieft. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de dag voor je chemo kuur al gekookt heb voor een aantal dagen, want je heb hier de fut niet voor, en het kan zelfs zo zijn dat je de lucht van eten niet kan hebben.

Haarverlies

Na een week of drie a vier kan het zo zijn dat je begint te merken dat je haar gaat verliezen. Op je hoofd zul je dit het snelste gaan merken. Het kan ook zo zijn dat het pijn doet en dat na het douchen je hele badkamer vol haar ligt. je kan altijd informatie vragen in het ziekenhuis, maar iedereen raakt alles kwijt, je kan kiezen om het kort te knippen en het daarna af te scheren, je kan er voor kiezen om het kort te laten knippen en dat het daarna vanzelf helemaal uitvalt, maar de meeste kiezen niet voor het laatste,omdat het pijn gaat doen wil het liefst van je haar af, van te voren zal dit heel vreemd klinken, maar je zult zien dat je zelf ook deze keuze maakt.

Je kan voor een pruik kiezen en dan is het makkelijk (ook voor jezelf) dit te gaan doen als je je eigen haar nog heb, zo kunnen de mensen die je adviseren goed zien wat je eigen haar kleur is en hoe je het normaal gesproken draagt, het zal een stuk fijner zijn als je pruik gewoon op je eigen haar lijkt.

Chemotherapie in het Leyeburg in Den Haag

Ik heb mijn behandeling chemotherapie in het Leyeburg in Den Haag gekregen en ben erg tevrede over de mensen op de afdeling.

Dit verhaal is gebaseerd op mijn eigen ervaring.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in