In dit artikel ga ik zo duidelijk mogelijk uitleggen hoe je alles financieel op orde kunt krijgen zodra je 18 wordt. De omschakeling van minderjarige naar volwassene is namelijk niet niks. Dit artikel is geschikt voor mensen die zelf rond de 18 jaar zijn en natuurlijk voor de ouders en alle andere geïnteresseerden. Ik zal het hebben over onder andere zorgtoeslag, het leenstelsel, studiefinanciering, DigiD en scholierentegemoetkoming. Ik raad u aan om dit artikel eens aandachtig te lezen zodat u geen geld misloopt en alles goed gaat met de inschrijving voor een vervolgstudie.

Inhoud

  1. DigiD aanvragen
  2. Zorgtoeslag
  3. Studiefinanciering basisbeurs
  4. Sociale leenstelsel
  5. Scholierengemoetkoming

 

 

DigiD aanvragen

Tegenwoordig is het erg belangrijk om een digid te hebben. Het digid is uw persoonlijk inlognaam en wachtwoord tot de overheid. Met het digid kunt u onder andere uw zorgtoeslag aanvragen. Het digid is ook vereist om je in te schrijven voor een vervolg studie (mbo, hbo en universiteiten). Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk een digid aan te vragen. Aanvragen : dit doet u door een digid aan te vragen. Zodra u uw digid heeft aangevraagd zult u binnen vijf dagen een activatiecode per post ontvangen ( dit is  gratis). Met deze activatiecode kunt u hier uw digid activeren. Indien u uw digid heeft geactiveerd, kunt u direct aan de slag. Vergeet niet om uw inlognaam en wachtwoord goed te onthouden.

Zorgpremie en zorgtoeslag

Als kind werd de zorgpremie voor uw zorgverzekering vermoedelijk door uw ouders/voogden betaald. Sommigen zullen nu echter de zorgpremie voor zichzelf gaan betalen. Omdat dit nogal een zware last is voor jongeren heeft de overheid de zorgtoeslag bedacht. Hiermee komt de overheid de jongvolwassenen tegemoet. De zorgtoeslag is in de meeste gevallen 72 euro (per 2014). Dit bedrag wordt pas lager als een premiebetaler meer dan 19.000 euro per jaar verdient. Iedereen heeft recht op de zorgtoeslag, vergeet dus niet om het aan te vragen. Het aanvragen gaat als volgt: via deze link komt u op de officiële site van de Nederlandse belastingdienst. Als het goed is ziet u nu een overzicht van 'gebeurtenissen in uw leven', klik dan op 'ik word 18'. Vervolgens klikt op de link van 'Mijn toeslagen'. Hier logt u zich in met uw digid en de resterende stappen wijzen zich van zelf.

Studiefinanciering

De studiefinanciering door middel van een basisbeurs is onlangs veel in het nieuws geweest. De basisbeurs en de aanvullende beurs is beschikbaar voor mbo, hbo en universitaire opleidingen. De studiefinanciering gaat namelijk plaatsmaken voor het  sociale leenstelsel (zie volgend kopje) , maar de studiefinanciering wordt niet per direct afgeschaft. Er staat zelfs nog geen studiejaar vast vanaf wanneer het leenstelsel in gaat. Studenten in het studiejaar 2013/2014 krijgen nog gewoon 'stufi'. Aanvragen: om stufi aan te vragen dient u zich in te loggen op 'Mijn DUO' . Hiervoor is een digid code met sms-code vereist. Iedereen die recht heeft op studiefinanciering heeft ook nog recht op een studentenreisproduct, oftewel de ov-kaart (openbaar vervoer kaart).

Sociale leenstelsel

Helaas voor de aanstaande studenten wordt per 2014/2015 geen basisbeurs meer uitgekeerd. In plaats daarvan kan de student een lening bij de overheid aanvragen tegen een gunstige rente. De lening hoeft alleen compleet afbetaald te worden als de student voldoende verdient, indien de student de lening niet binnen 15 jaar geheel kan aflossen vanwege te lage inkomsten, wordt de resterende schuld kwijtgescholden. Net als de basisbeurs verdwijnt eveneens de ov-kaart. Volgens het ministerie van onderwijs zijn er meer investeringen mogelijk in het onderwijs door deze bezuinigingen.

Scholierentegemoetkoing

Bent u 18 jaar of ouder en volgt u het voortgezet onderwijs? Dan kom je in aanraking voor de maandelijkse gift: scholierentegemoetkoming. Deze gift is maarliefst 108,20 euro per maand ( per 2014). Aanvraag: in tegenstelling tot vele andere aanvraagprocedures gaat deze aanvraag per post. U dient het formulier 'Aanvraag tegemoetkoming scholieren' in te vullen en vervolgens op te sturen naar de postbus van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het adres en de postbus staan bovenaan het formulier.

 

 

 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in