Botox wordt vooral gebruikt bij de behandeling tegen huidveroudering. Hoewel over het algemeen veilig, is dit niet zonder risico's. Wat zijn deze risico's? 

 

Botox is een stof die geprepareerd wordt uit botuline toxine, éénvan de giftigste stoffen die in de vrije natuur vookomt. Hoewel botox voor het eerst in 1980 gebruikt werd voor medische doeleinden, wordt het tegenwoordig vooral gebruikt voor cosmetische behandelingen.

Bij de voorgeschreven dosis kan het effect wel tot 12 maanden aanhouden. De kans op bijverschijnselen is nu veel kleiner aangezien de techniek verbeterd is en veelal duren deze bijverschijnselen niet langer dan 4 maanden. Het kan echter ook zo zijn dat ernstige bijwerkingen ontstaan door onjuist gebruik of een overdosis van de stof.

Over het algemeen kan gesteld worden dat het gebruik van botox veilig is zolang het gebruikt wordt boven de ogen. De meeste complicaties komen voor bij botox-injecties die in de buurt van de mond gegeven zijn. Dit komt omdat botox de spieren verlamt en hierdoor kan het zijn dat  beweging van de spieren naast de mond op een natuurlijke manier niet meer mogelijk is, hetgeen zichtbaar is wanneer iemand bijvoorbeeld lacht. Het effect is meestal pas zichtbaar tussen de 2 en 6 weken.

Een andere complicatie in het gebied onder de ogen kan een tijdelijke gezichtsverlamming zijn. Hoewel een zeer kleine kans bestaat dat de verlamming niet tijdelijk is, zal over het algemeen het effect na een tijdje weer afnemen.

Een hangend ooglid is het gevolg van een ongewenste ontspanning van de levator spier, de spier die verantwoordelijk is voor het openhouden van het ooglid. Een hangende wenkbrauw wordt veroorzaakt door ontspanning van de frontalis spier die voor de horizontale rimpels op het voorhoofd zorgt.

Zoals de meeste bijwerkingen zullen deze bijwerkingen waarschijnlijk ongeveer twee maanden aanhouden. Pogingen om deze bijwerkingen te behandelen kunnen de situatie verslechteren en leidt tot een langer effect van de Botox en kan tevens lijden tot andere bijwerkingen. Een te hoge dosis is eigenlijk de oorzaak van hangende oogleden of wenkbrauwen.

Een bijverschijnsel van botox dat niet direct zichtbaar of voelbaar is, is dat het kan leiden tot een onnatuurlijke vervroegde ouderdom van de spieren. Daarom wordt botox alleen aangeraden wanneer het absoluut noodzakelijk is en niet eerder aangezien het de spieren tijdelijk verlamt en de overdracht van zenuwprikkels blokkeert met zwakkere spieren en vroegere vorming van rimpels tot gevolg.

Het gebruik van botox op jonge leeftijd zorgt ervoor dat een gezicht haar natuurlijke schoonheid verliest terwijl het ouder wordt, waardoor het gebruik van botox voor het verdoezelen van rimpels op latere leeftijd als een noodzakelijk iets wordt gezien.

Hoofdpijn is een bekend fenomeen na het gebruik van botox. Vele patienten hebben na een dosis botox last van ernstige hoofdpijn die tot enkele weken kan aanhouden. Het is een van de vaakst gemelde bijwerkingen van botox en kan misselijkheid, opwinding en geheugenproblemen veroozaken. Dit klinkt vreemd aangezien Botox ook gebruikt wordt bij patiëntendie lijden aan chronische hoofdpijn.

Het meest voorkomende bijverschijnsel is echter een milde kneuzing en roodheid op de plaats waar de injectie is gegeven. Dit bijverschijnsel is absoluut niet ernstig.

Om de kans op een mogelijke kneuzing of zwelling te voorkomen, wordt aangeraden om twee weken voor de behandeling geen aspirine, visolie of ibuprofen in te nemen. Er wordt gezegd dat het gebruik van arnica of het eten van ananas aangezien ze bromelaïne., een natuurlijke ontstekingsremmer, bevatten.

Abhiprerna Smit in Health Lifestyle    

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in