In dit artikel wordt uitgelegd wat dementie is en welke vormen er zijn. Bedoeling is om met de inhoud  de lezer te prikkelen om meer te weten te komen over dementie. Het is immers volksziekte nummer één. 

 Dementie

Dementie staat voor een hersenaandoening die iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk maakt van de zorg van anderen. Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende is. Vasculaire dementie is de tweede meest voorkomende vorm van dementie. In ongeveer 15 tot 20% van de gevallen van dementie, is er sprake van vasculaire dementie. Vasculaire dementie wordt veroorzaakt door een afsluiting van de bloedvaten in de hersenen. Hierdoor krijgt een stukje van de hersenen geen zuurstof meer en raakt beschadigd (sterft af). Het begin van de ziekte is dan ook meestal acuut, dit in tegenstelling tot de ziekte van Alzheimer, die zich geleidelijk ontwikkelt. Het verloop van vasculaire dementie is wisselend. Telkens wordt weer een nieuw stukje hersenen afgesloten en treedt er een plotselinge verergering van de dementie op. Tussen deze verslechteringen door is het ziektebeeld redelijk stabiel en soms lijkt het ook wat beter te worden.

Verschijnselen

Naast de verschijnselen die men ook bij de ziekte van Alzheimer ziet, kan er een verlamming optreden, een plotseling spraakprobleem of slikproblemen. De verschijnselen waarmee de dementie begint, zijn afhankelijk van het gebied in de hersenen dat is beschadigd. Er zijn daardoor diverse typen vasculaire dementie, elk met zijn eigen verschijnselen.   Deze combinatie van geestelijke achteruitgang en lichamelijke verschijnselen is het meest kenmerkende van vasculaire dementie. Patiënten met vasculaire dementie hebben vaak een voorgeschiedenis van hoge bloeddruk (hypertensie), diabetes (suikerziekte), hart- en vaatziekten en beroertes.

Vergrijzing

De Europese bevolking vergrijst en dat zal er mede voor zorgen dat het aantal patiënten die dement worden de komende jaren verdubbelen. De toestroom zal zoals het er nu naar uitziet zo groot worden dat de professionele zorg het niet meer kan opvangen. Mede een reden om een sterk beroep te gaan doen op mantelzorg. De diagnose ‘dementie’ kan alleen maar betrouwbaar gesteld worden in een geheugenpolikliniek. In elke provincie zijn er minstens drie van dit soort poli’s te vinden en voor iedereen bereikbaar. Laat je voorlichten hierover door je huisarts.

Vormen van dementie

Er zijn dus verschillende vormen van dementie. Naast Alzheimer komt dementie ook voor bij andere ziektes, zoals bij de ziekte van Parkinson. Deze ziekte is genoemd naar de Engelse arts James Parkinson. Bij deze ziekte sterven de zenuwcellen langzaam af. Door dopaminetekort(dopamine is een hormoon of neurotransmitter) gaan hersenkernen, die belangrijk zijn voor het uitvoeren van bewegingen slechter functioneren. Langzaam en weinig bewegen, trillen, voorovergebogen lopen en stijve spieren zijn het gevolg    Alcoholmisbruik kan leiden tot de ziekte van Korsakov, een vorm van dementie waarbij de gaten in het geheugen opgevuld worden met verzonnen verhalen waarin de patiënt zelf geloofd.

Ziekte van Huntington

Een andere vorm van dementie wordt voortgebracht door de ziekte van Huntington. De ziekte van Huntington werd voor het eerst beschreven door de Amerikaanse huisarts George Huntington in 1872. In zijn praktijk kwamen mensen voor die ernstige ongewilde bewegingen vertoonden en deze ziekte soms aan hun kinderen doorgaven.

De ziekte van Huntington is een erfelijke aandoening die bepaalde delen van de hersenen aantast. De eerste symptomen openbaren zich meestal tussen het 35e en 45e levensjaar, maar kunnen ook eerder of later in het leven optreden. Zij uit zich o.a. in onwillekeurige (choreatische) bewegingen die langzaam verergeren, verstandelijke achteruitgang en een verscheidenheid van psychische symptomen. De ziekte leidt gemiddeld na een zestiental jaren tot de dood van de patiënt(e), meestal door bijkomende oorzaken zoals longontsteking. 
De ziekte van Huntington wordt veroorzaakt door een afwijkend gen op het 4e chromosoom. Indien één van de ouders het afwijkende (Huntington) gen heeft, dan heeft elke zoon of dochter 50% kans de ziekte te erven. Bij diegenen, die het Huntington-gen hebben geërfd, zal de ziekte zich openbaren als zij lang genoeg leven. .

Als de nakomelingen van een Huntington ouder het afwijkende gen niet geërfd hebben, dan kunnen zij de ziekte niet krijgen en de ziekte zal in volgende generaties ook niet meer terug komen.

Diagnose

Voor het vast stellen van dementie komt nog heel wat kijken. Uit ervaring weten we dat een arts zorgvuldig zijn/haar diagnose moet stellen. Gewoonlijk zal de arts een aantal ziektes uitsluiten. Beproefde methodes zijn die van bloed- en urineonderzoek. Verstandig is het van de huisarts om zijn veronderstelling te laten toetsen door een specialist.

Symptomen dementie

Er zijn dus drie oorzaken van dementie te benoemen namelijk ziektes zoals diabetes, leeftijd en leefstijl. Een  goede arts zal de klachten ook toetsen aan iemand uit de nabijheid van de patiënt. Dit onderzoek wordt een hetero-anamnese genoemd.. Op deze manier kan de arts zich een beter beeld vormen van de symptomen die de patiënt laat zien. Vaak spreekt hij een periode af om de symptomen ook over de tijd te bekijken. Blijven de klachten of verdwijnen ze? Als de klachten niet weggaan, bevestigt dit het vermoeden van dementie. Een goed gesprek met de huisarts is belangrijk. Aan te raden is het om het gesprek voor te bereiden. 

Meer informatie kan je verkrijgen bij Alzheimer Nederland

 

 

 

 

 

 

 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in