Sinds 2012 onderging de zorg om chronisch zieken een verandering door. Bij deze verandering staat vooral de ketenzorg centraal. De verzekeraars en artsen maken afspraken over de aanpak van de zorg van chronisch zieken. Bijvoorbeeld op het gebied van diabetes. Deze afspraken komen vooral te goede van de chronisch zieke patiënt.

""De ketenafspraken worden door de zorgverzekeraars doorgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS. Het nieuwe zorgsysteem heeft een aantal voordelen voor alle partijen.
 
De ketenafspraken omtrent diabetes; wat houden deze in?
Er wordt een contract afgesloten tussen de huisartsen en zorgverzekeraars waarbij er een compleet zorgpakket wordt aangeboden voor diabetes-patiënten. De huisarts krijgt voor iedere patiënt een vast bedrag. 
 
Wat bevat dit complete zorgpakket?
In dit pakket kunnen de artsen de diabetes-patiënt beter en consequenter volgen dan voorheen. Een patiënt wordt bijvoorbeeld eerder doorgestuurd naar de diëtist en zo nodig wordt de patiënt meerdere malen per jaar aangespoord om een netvliesfoto te maken. De praktijk wees namelijk uit dat lang niet alle patiënten deze foto lieten maken. In het ene geval werd het gewoon vergeten of in het andere geval was de patiënt simpelweg niet op de hoogte van dit onderzoek en hoe belangrijk dit onderzoek is. Hierdoor ontwikkelden in sommige gevallen de grootste problemen met de ogen. Dus dit moest anders worden aangepakt. 
 
Welke voordelen zijn er voor de patiënt?
Problemen op middellange termijn kunnen worden voorkomen door meer controle uit te voeren op de patiënt Hierdoor kunnen grotere complicaties worden voorkomen. Beginnende problemen kunnen dus in een vroeg stadium worden aangepakt. Bestaande problemen kunnen beter onder controle worden gehouden door een regelmatig bezoek aan de huisarts. Diabetes-patiënten hebben door complicaties het risico om op een jongere leeftijd te overlijden dan het landelijk gemiddelde. Het is daar een streven dat door betere controle op de patiënt uit te voeren het aantal risico's te verkleinen en de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden. 
 
Wat zijn de belangrijkste gezondheidsrisico's?
Vaatafwijkingen zijn de belangrijkste complicaties. Complicaties in het netvlies kan zelfs totale blindheid tot gevolg hebben. Ook de nieren kunnen een probleem opleveren en slecht werkende nieren kan tot gevolg hebben dat de patiënt voor de rest van zijn leven aan de nierdialyse moeten. De doorbloeding van de voeten kan zo verstoord raken dat amputatie zelfs nodig is. Veel diabetes patiënten zijn te zwaar, Regelmatige zorg – en hieronder valt ook regulering van de medicatie –  kan veel leed voorkomen en  hierdoor zullen ouderen langer zelfredzaam zijn en daardoor ook zelfstandig kunnen wonen. 
 
Kunnen mensen zelf ook iets doen?
Ieder mens is uiteraard zelf verantwoordelijk voor zijn gezondheid. Dat suikerpatiënten consequenter begeleid en gevolgd worden neemt niet weg dat deze patiënten niet meer verantwoordelijk zijn voor hun gezondheid. Het is zelfs de bedoeling dat patiënten steeds meer aan zelfmanagement gaan doen.  Bijvoorbeeld door meer te gaan bewegen of te gaan sporten, hierdoor daalt de suikerwaarde in het bloed en is er (veel) minder medicatie nodig. Het is wel van groot belang om dit onder professionele begeleiding te doen. 
 
Geldt dit ook voor patiënten die al onder behandeling zijn bij  een internist?
Ook voor deze groep patiënten geldt deze nieuwe manier van zorg. Met de specialisten is afgesproken dat als het mogelijk is de patiënt weer terug wordt verwezen naar de huisarts. Hierdoor worden de wachtlijsten korter en voelt de patiënt zich minder als zieke beschouwen en daarbij is het ook goedkoper. 
 
Dus speelt het kostenaspect een rol?
Doordat steeds meer mensen te dik zijn en de vergrijzing zal er aan bijdragen dat het aantal diabetespatiënten toe zal nemen. Als er niet aan preventie wordt gedaan zal de maatschappij op een zeker op een gegeven moment een flinke rekening gepresenteerd worden. Dat kunnen we niet laten gebeuren. Dus ketenafspraken zijn kostenbesparend en ook nog beter voor de patiënt.

Diabetesfonds – ketenafspraken in de zorg
diabetes.nl
www.vmuc.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in