De 21ste eeuw is een tijdperkje waar de mensheid figuurlijk blijft worstelen om te kunnen overleven, dat natuurlijk met niets minder dan depressie. Meer dan 3 op de 4 mensen voelen zich wel eens depressief, of hebben het totaal niet meer naar hun zin in het leven. Veel mensen stellen zich dan de vraag of de depressieve tijden dan wel voorbij zullen gaan, of dat ze steeds om de zo veel tijd zullen lijden aan dit stresserend gevoel. Maar wat weten wij nu precies over dat gevoel en hoe komt je er door?
Kies ik er zelf voor?
Als je stiekem het huis verlaat om even iets leuks te doen met je vrienden, dan kies je er zelf voor of je er met een schuldgevoel gaat, of dat je je die last bespaart. Wanneer je een hond ziet blaffen kies jij er zelf voor of je gillend gaat weg te lopen, of dat je kalm blijft doorlopen. Je kiest er zelf voor of je nu bang bent of niet. De drempel om de keuze te kunnen maken, of te beïnvloeden hangt van mens tot mens af. Het is voor de ene persoon gemakkelijker om zich de schrik te besparen dan de andere persoon. Maar wat hier ter verduidelijking gebracht wordt is dat angst een gevoel is waar je zelf aan de touwtjes trekt, dus bewust of onbewust een keuze maakt.
Depressie
Zo is depressie ook een gevoel waarbij jij dan weer een keuze kan maken. Of je tijdens het maken van de keuze lang blijft nadenken of dat je je meteen overgeeft is natuurlijk volledig afhankelijk van jezelf. Zo zijn er talloze voorbeelden waar je de keuze moet maken, of het nu gemakkelijk is of niet. Je bent uitelkaar gegaan met je partner, of je neefje is gestorven aan kanker. Je bent blijven zitten of wordt dagelijks gepest? Datgeen wat je hoort te doen is dan een overweging maken in je hoofd, en ervoor zorgen dat het een keuze wordt waar je geen spijt van zult hebben achteraf. Of je het nu gelooft of niet, depressie is een keuze, of het nu onbewust gekozen wordt door jezelf, of juist niet hangt af van situatie tot situatie, en van mens tot mens.
Oplossingen bij depressie
Alle oplossingen zitten verstopt in jezelf. Alleen kan jij ze eruit lokken. Niemand buiten jou kan je helpen uit de problemen te geraken. De mensen om je heen kunnen je alleen geruststellen of je helpen bij je keuze. Maar natuurlijk heeft je keuze tijd nodig. Daarom wordt er ook nooit verwacht van iemand die in de put zit dat hij of zij er binnen het uur al uitgekomen is. Het is ook daarom dat de woorden: “Tijd geneest” of 'tijd heelt alle wonden' vaak en juist gebruikt worden.
Het eerste wat je hoort te doen is je denkwijze veranderen. Je gedachtes steeds de duistere kant optrekken zal jou en je omgeving niets opleveren. Jezelf letterlijk of figuurlijk opsluiten zal je dus ook niet helpen een einde te maken aan je depressie. Het huis uit gaan, en zoeken naar dingen en mensen om je bezig te houden is dus de beste keuze. Zo is er ook het voordeel aan verbonden dat je kennis kan maken met anderen. Jezelf opsluiten wordt afgeraden. Hierbij mag je ook best aardiger zijn tegen jezelf. Je dag planning, of zelfs een aanpassing aan je routine activiteiten zal je een behoorlijke 'boost' geven op weg. Maar even alles ter zijde schuiven is soms goed. Zorgen voor jezelf is het belangrijkste wat zeker gedaan moet worden. Als je goed op jezelf past en jezelf verzorgt sta je dagelijks 1-0 voor. Zo voel je je ook vele beter elke dag wanneer je het huis verlaat en kennis maakt met anderen. Zelfs wanneer je tijd doorbrengt met vrienden of familie zal dit een groot voordeel blijven voor jezelf!
Ben ik depressief?
Niet elk stresserend gevoel is een teken van depressie. Als je er dagen, weken of zelfs maanden mee in je hoofd zit, kan het zelfs zijn dat je niet in aanraking komt met het gevoel depressie. Namelijk 6 op de 10 mensen zijn sneller geneigd om te zeggen dat ze depressief zijn na een of ander klein stresserend gebeurtenis. Zit je er daadwerkelijk maanden mee in je hoofd, dan ben je waarschijnlijk wel in aanraking met depressie. De lichte depressies worden meestal vergeten na een aantal maanden. Hier komt weer de factor tijd een grote rol spelen. Vergeet niet, tijd geneest!