Dagelijks produceren ieder mens zo'n twee liter darmgassen. Die zijn vooral afkomstig van onze ongezonde voeding, maar er zijn uiteraard nog andere oorzaken. Bijvoorbeeld het drinken van koolzuurhoudende frisdranken, het inslikken van lucht tijdens het eten en het spreken en zelfs je bloedsomloop veoorzaakt darmgassen. Deze darmgassen moeten uiteraard ergens naartoe, en dat kan winderigheid of flatulentie veroorzaken. Hoe kan je soms vervelende en overdreven winderigheid vermijden?

 Wat helpt tegen overdreven winderigheid?

Je voeding is de belangrijkste oorzaak van winderigheid of gasvorming in je darmen. Deze winderigheid wordt veroorzaakt door je darmflora, een verzamelnaam van zowel goede als slechte bacteriën die zich in  je darm bevinden. Onvoldoende verteerd voedsel komt in je dikke darm terecht en worden daar door deze bacteriën verder verwerkt. Bij dit verteringsproces komen heel wat gassen vrij. Naast het inslikken van lucht, en gasvorming door je darmflora is zelfs je bloedsomloop verantwoordelijk voor het ontstaan van darmgassen. Dit gas wordt vanuit je bloed aan je omliggende darmen afgegeven en door dezelfde darmen weer afgegeven aan je bloed.

Zwavelverbindingen in darmen

Darmgassen zijn samengesteld uit verschillende soorten gassen, de ene soort al wat onschuldiger dan de andere. Ze bestaan voor bijna 99 procent uit stikstof. Daarnaast is ook een kleine hoeveelheid zuurstof, koolstofdioxide, waterstof en methaan in je darmgassen aanwezig. Gelukkig niet allemaal in dezelfde concentraties. Dat hangt in belangrijke mate af van je voeding.  De al of niet onaangename geur van je darmgassen wordt veroorzaakt door de minieme hoeveelheden zwavelhoudende verbindingen waaronder ammoniakgas, amine, scatool, indool en boterzuur.

Slikken en eten verteren

Naast deze darmgassen afkomstig van de fermentatie van je voeding en van datgene wat je drinkt, slik je uiteraard ook lucht naar binnen. Per keer dat je adem haalt gaat het om zo'n drie milliliter ingeademde lucht.

  • Andere oorzaken van winderigheid zijn: stress, te vlug eten, onvoldoende kauwen en roken.

Vervelende gevolgen flatulentie

Worden al deze darmgassen niet tijdig geëlimineerd dan zorgt dit naast winderigheid, voor een opgeblazen gevoel (vooral na de maaltijden), en een opgezette buik. Constipatie of verstopping is er de oorzaken van dat niet tijdig je lichaam verlaten, waardoor ze zich in je darmkanaal opstapelen. Allerlei darmaandoeningen zoals een slechte spijsvertering en het Prikkelbare Darm Syndroom houden het voedsel langer in je darm dan goed voor je is. Hoe meer voedsel in je darmen gaat gisten hoe meer darmgassen zich zullen vormen. Vezelrijke voeding en voldoende lichaamsbeweging is onmisbaar om constipatie te voorkomen of te verhelpen

Aangepaste voeding en spijsvertering

Wil je van je vervelende winderigheid en opgeblazen gevoel verlost geraken, dan is een aangepaste, lees gezonde voeding, veruit het doeltreffendst.

Deze voeding kan winderigheid en een opgeblazen gevoel voorkomen:

  • Pepermunt thee: pepermunt is rijk aan menthol, een essentiële olie met een krampwerend en krampstillend effect. Dat heeft op zijn beurt een kalmerend effect op de zenuwen en je maag. Drink vooral na je avondeten een tas pepermunt thee.
  • Kamillethee: hou je niet van pepermunt thee, dan is kamillethee een geschikt alternatief. Kamille helpt bij darmkrampen en maagzuur, werkt ontstekingsremmend en relaxerend.
  • Gember: deze specerij zorgt voor een vlotte spijsvertering en ene gezonde darmflora. Fijn geraspte gember kan je aan al je vlees- en visgerechten maar ook aan soepen toevoegen. Knabbelen op een gemberwortel helpt ook.
  • Karwij: wordt al eeuwen gebruikt om darmgassen uit je lichaam te verwijderen. Kauw vooral na iedere warme maaltijd op een handjevol karwijzaad.
  • Pompoen: darmgassen worden vooral gevormd als gevolg van een slechte voedselvertering. Pompoen is in staat de vorming van darmgassen sterk te verminderen.
  • Warm citroenwater: heb je last van darmgassen en winderigheid? Drink dan iedere morgen warm citroenwater. Citroen voorkomt niet alleen gasvorming in je darmen. Het stimuleert tevens de vorming van zoutzuur dat een hoofdrol speelt bij de vertering van je voedsel.
  • Anijszaad: zorgt voor een rustige spijsvertering en heeft een anti- spastische werking.

Deze voeding kan je best vermijden:

  • Koolhydraten: schrap zoveel mogelijk voeding rijk aan koolhydraten zoals geraffineerde pasta, rijst en deegwaren (de volkoren versie is geen probleem),maar ook brood, en vlees
  • Zuivel: en dan vooral eieren
  • Groenten: alle soorten kolen, bonen en uien.
  • Snelle suiker: waaronder tarwe, brood en aardappelen.
  • Andere aanraders zijn: probiotica, algen, wieren en zeker spirulina.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in