Informatie over de symptomen van autisme en welke onderdelen aan bod komen bij het een eventueel onderzoek. Informatie waar je terecht kunt voor diagnostisch onderzoek.
Steeds vaker de diagnose autisme
Er is een steeds grotere groep mensen bij wie autisme geconstateerd word. Ook krijgt autisme als aandoening steeds meer bekendheid. Mensen met autisme kunnen het gevoel hebben dat ze van een andere planeet komen. Deze mensen hebben veel moeite met de centrale coherentie en dat geeft veel chaos in het hoofd. Deze mensen hebben moeite met plannen en zijn het vaak beelddenkers die geneigd zijn taal letterlijk te nemen.
De meest voorkomende symptomen van autisme zijn:
- Gebrek aan inzicht en overzicht over de situatie
- Moeilijk prioriteiten kunnen stellen
- Overgevoeligheid voor prikkels
- Chaos in het hoofd
- Niet kunnen plannen
- Niet om kunnen gaan met onverwachte zaken
- Moeite hebben zich in te leven in een ander
- Emoties van een ander moeilijk kunnen duiden
- Driftbuien en paniekreacties in situaties die niet veilig voelen of onbekend zijn
Als u zichzelf of iemand in uw directe omgeving herkent in dit verhaal dan is het misschien verstandig verder onderzoek te laten doen.
Vermoeden autisme spectrum stoornis
Als er vermoed wordt dat u een autismespectrum stoornis heeft kunt u zich aanmelden bij centrum autisme, GGZ of een andere gespecialiceerd deskundige voor diagnostisch onderzoek.
De diagnose autisme kan grote gevolgen hebben voor u en uw omgeving. Daarom zal er aanvullende informatie ingewonnen worden bij bijvoorbeeld een arts, school en andere bronnen. Wanneer er nog maar weinig over u bekend is zal u worden gevraagd een aantal vragenlijsten in te vullen. Aan de hand van de resultaten van de ingewonnen informatie en de beantwoorde vragenlijsten zal bekeken worden of een diagnostisch onderzoek wenselijk is ( intake).
Het diagnostisch onderzoek
Tijdens het diagnostisch onderzoek wordt u verder onderzocht door één of meer deskundige(n) die gaan kijken of er inderdaad sprake is van een autistisch spectrum stoornis. Het kan ook zijn dat na onderzoek het vermoeden is ontstaan van een andere stoornis dan ASS. In dat geval wordt u doorverwezen naar een andere afdeling binnen de GGZ waar ze u verder kunnen helpen.
Het adviesgesprek
Als het diagnostisch onderzoek is afgerond wordt u uitgenodigd voor één of meer uitslag gesprekken. Wanneer u inderdaad een autisme spectrum stoornis blijkt te hebben wordt met u besproken welke mogelijkheden er zijn voor behandeling of verder onderzoek.
De onderdelen van het onderzoek
Het diagnostisch onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen:
- Ontwikkelings anamnese
- Individuele gesprekken en tests
- Heteroanamnese bij partner of goede bekende
- Psychiatrisch onderzoek
Indien nodig kunnen de volgende aanvullende onderzoeken worden gedaan:
- Eén of meerder aanvullende onderzoeken naar mogelijke bijkomende problematiek
- Intelligentie onderzoek
- Gezinsonderzoek
Wat is een ontwikkelingsanamnese?
De ontwikkelingsanamnese wordt afgenomen om inzicht te krijgen in de gedragspatronen van de patiënt in zijn kinderjaren. Om die reden worden diens ouders uitgenodigd, de ontwikkelingsanamnese neemt één tot twee gesprekken in beslag. De verschillende autistische kerndomeinen worden daarbij bevraagd met aandacht voor de ontwikkeling van de jeugd tot aan de volwassenheid.