'Ons eten gemeten'
Ons voedsel is veiliger dan ooit, maar Nederlanders eten te veel en verkeerd. Hierdoor is de levensverwachting gemiddeld twee jaar korter. Dit blijkt uit het verschenen rapport ‘ons eten gemeten’ van het RIVM. De boodschap van dit rapport is dat er verandering moet komen in het ongezond eetgedrag van de mensen in Nederland. Met andere woorden, we lijden aanzienlijk gezondheidsverlies.
Overgewicht
Het rapport ‘Ons eten gemeten’ heeft uitgewezen dat bijna 60% van de Nederlanders ongezond eet. We eten met z’n allen te veel en niet gevarieerd genoeg. We krijgen te veel verzadigde- en transvetzuren binnen en eten te weinig vis, groente en fruit. Daarbovenop bewegen we nog eens te weinig, wat uiteindelijk leidt tot overgewicht. In Nederland is het aantal mensen met overgewicht het afgelopen 25 jaar verdubbeld, tot ongeveer 10% van de volwassenen. Aan overgewicht zijn jaarlijks 22.000 gevallen van diabetes, 16 000 gevallen van hart- en vaatziekten en 2.200 gevallen van kanker toe te schrijven. De verwachting is dat overgewicht sterk zal toenemen. De meest zorgelijke trend is de toename van de overhand van overgewicht onder jonge kinderen.
Voedingspatroon
Wel zijn er de afgelopen decennia belangrijke veranderingen in ons voedingspatroon opgetreden met betrekking tot enkele belangrijke voedingsfactoren. Voor sommige van deze voedingsfactoren zien we een verbetering in de samenstelling, voor andere juist niet. Het voedingspatroon is verbeterd met de afname van verzadigde- transvetzuren in voedingsmiddelen en verbeterd met de toename van visconsumptie. Onze voeding staat echter nog ver af van de aanbevolen gezonde voeding. Dat blijkt uit het aantal mensen dat voldoet aan de aanbevelingen ten aanzien van groenten, fruit en voedingsvezel. Er was immers sprake van een daling van de groente- en fruitconsumptie met 15-20% in tien jaar tijd.
Voedselveiligheid
Niet alleen het voedingspatroon is veranderd, maar ook de voedselveiligheid. Landelijke en internationale overheden hebben de afgelopen decennia een uitgebreid stelsel van wetgeving, normstelling en toezicht tot stand gebracht. Hierdoor is ons voedsel op een aantal onderdelen veiliger dan in het verleden. Zo is bijvoorbeeld het aantal voedselinfecties als gevolg van salmonella in Nederland tussen 2003-2009 van circa 150.000 gevallen naar circa 50.00 gevallen per jaar. De voedselincidenten die de afgelopen jaren in ons land hebben plaatsgevonden, veroorzaakten weinig of geen gezondheidsschade. De belangrijkste problemen met betrekking tot voedselveiligheid liggen op dit moment bij de microbiële voedselinfecties en voedselallergieën. In de toekomst neemt de voedselveiligheid verder toe, maar er zijn ook nieuwe bedreigingen voor de voedselveiligheid te verwachten.
Gezondheidsverlies
Kortom, door ongezonde voeding lijdt de Nederlandse bevolking aanzienlijk gezondheidsverlies. Overgewicht is daarbij een groot en sterk toenemend volksgezondheidsprobleem. Als de trends met betrekking tot overgewicht zich voortzetten, dan zal de levensverwachting gaan dalen. Het voedingspatroon van de Nederlandse bevolking is daarnaast op andere aspecten dan de energie-inname niet optimaal. De samenstelling van onze voeding staat nog ver af van de aanbevolen gezonde voeding. Wel is ons voedsel in een aantal opzichten veiliger geworden. Met de toekomst voor de deur liggen er echter nieuwe bedreigingen op de loer.
http://rivm.openrepository.com/rivm/bitstream/10029/8860/1/270555007.pdf