Ieder jaar komen er in Nederland ongeveer 1300 mensen met anorexia bij. Deze eetstoornis heeft grote gevolgen voor het sociale leven en de lichamelijke gezondheid van deze mensen.

Anorexia nervosa

Anorexia nervosa is een eetstoornis waarbij mensen bewust niet eten om af te kunnen vallen. Het is een verslaving waardoor deze mensen zoveel afvallen dat je de botten door hun vel heen kan zien. Deze eetstoornis komt het meeste voor bij jonge vrouwen tussen de 15 en 30 jaar. Doordat ze zichzelf vergelijken met extreem dunne vrouwen denken ze dat ze dik zijn.   

Mensen met anorexia zijn geobsedeerd door alles wat met het gewicht te maken heeft. Iedere dag bepalen ze wat ze mogen eten en wijken hier niet van af. Wanneer ze zich niet kunnen bedwingen krijgen ze vreetbuien waarin ze zo veel mogelijk eten naar binnen werken. Achteraf krijgen ze hier spijt van en braken ze alles weer uit. Ook maken mensen met anorexia soms gebruik van laxeermiddelen om nog meer af te vallen en sporten ze extreem vaak.

De gevolgen

Mensen met anorexia zullen zich voor de buitenwereld verstoppen. Ze moeten steeds smoesjes verzinnen om niet te hoeven eten en hebben het idee dat ze minder zijn dan de rest. Dit levert veel stress op waardoor ze zich steeds verder afzonderen van vrienden en familie. Ook voor het lichaam heeft anorexia grote gevolgen. Doordat de hormonen verstoord raken kan de menstruatie stoppen. Dit kan gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid van een vrouw. Het lichaam zal ook een lagere temperatuur aannemen, doordat er zo weinig eten verbrandt wordt. Hierdoor hebben anorexia patiënten het vaak koud. Ook kunnen haren gaan uitvallen en kunnen er slaapproblemen voorkomen. Veel klachten verdwijnen weer wanneer de patiënt een normaal gewicht bereikt. Maar soms kan anorexia onherstelbare schade aan het lichaam aanrichten. 

Anorexia bij mannen

De laatste tijd komt anorexia ook steeds vaker voor bij mannen. In 2007 bleek dat ongeveer een kwart van de anorexia patiënten een man was. Het gaat vooral om mannen uit de hogere sociale klassen.

Behandeling

Het genezen van anorexia nervosa is moeilijk. Veel patiënten geven zelf namelijk niet toe dat ze een eetstoornis hebben. Ze zien niet dat ze mager zijn. Wanneer ze in de spiegel kijken zien ze zichzelf nog steeds als te dik. Pas wanneer de patiënt zelf ook kan toegeven dat hij ziek is en zelf wil dat er wat aan gedaan wordt, dan kan de behandeling beginnen. Bij de behandeling leren ze steeds weer een beetje meer te eten. Dit is een langdurig proces en vaak vervallen mensen die anorexia hebben gehad na een tijdje weer in hun oude patroon.

www.sabn.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in