Tandenpoetsen vormt de basis van een goede mondverzorging, maar mensen met een beperking kunnen er moeite mee hebben. Een elektrische tandenborstel is een goed alternatief voor diegenen die bijvoorbeeld minder spierkracht, een slechte concentratie of motoriek hebben.

Iedereen weet dat een goede mondverzorging de tanden, kiezen en het tandvlees gezond houdt. Of je nou met een handtandenborstel poetst of met een elektrische tandenborstel, ze zijn beide effectief. Uit onderzoek is wel gebleken dat het poetsen met een elektrische tandenborstel tandbederf het beste voorkomt. Ook verwijdert een elektrische tandenborstel meer tandplak op de tanden en kiezen en er tussen in.

Problemen met tandenpoetsen

Normaal gesproken leert een kind in de loop der jaren vaardigheden zoals billen afvegen, veters strikken, met bestek eten, schrijven, fietsen, dansen en tandenpoetsen. Veel oefenen baart kunt, maar sommige kinderen zullen de vaardigheden ondanks dat ze veel oefenen nooit goed onder de knie krijgen, omdat ze motorisch beperkt zijn. Bij sommige kinderen komt het door Developmental Coördination Disorder (DCD) oftewel Dyspraxie. DCD is een ontwikkelingsstoornis van de coördinatie van bewegingen en gaat meestal gepaard met een andere aandoening zoals een stoornis uit het autistisch spectrum (klassiek autisme, PDD NOS, syndroom van Asperger). Ook kan het gepaard gaan met een aandoening die verwant is aan het autistisch spectrum (ADHD, Gilles de la Tourette, dyslexie). Bij iemand met DCD is een elektrische tandenborstel geen overbodige luxe.

Er zijn ook mensen die door reuma, ouderdom, weinig spierkracht of door het Downsyndroom meer baat hebben bij een elektrische tandenborstel. Bovendien is het voor een verzorger makkelijker om het gebit van een cliënt met een elektrische tandenborstel te poetsen.

Soorten elektrische tandenborstels

Oscilerende-roterende tandenborstels: Elektrische tandenborstels met een ronde kop, die op-en-neergaande en ronddraaiende bewegingen maken.

Sonische tandenborstels: Elektrische tandenborstels met een gewone tandenborstelkop en die op-en-neergaande en zijwaartse bewegingen maken.

De oscillerende-roterende tandenborstel kan doordat het een kleinere en roterende borstelkop heeft iets beter tussen de tanden en kiezen komen. Sommige mensen kiezen toch liever voor een sonische tandenborstel, omdat het meer overeenkomt met de poetservaring die ze gewend zijn. Allebei is prima, zolang je minimaal twee keer per dag de tanden poetst. Voor kinderen is het aangeraden om een elektrische tandenborstel te nemen, die speciaal voor kinderen is ontworpen. Deze elektrische tandenborstels zien er kleurrijk uit, dit stimuleert de motivatie van het tandenpoetsen. Ze hebben een ergonomische handgreep voor kinderhanden en de opzetstukken zijn kleiner dan bij tandenborstels voor volwassenen.       

www.mijnmond.info

www.gedragsproblemen-kinderen.info

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in