Na een diagnose met kanker begint een strijd waar heel wat energie aan wordt besteed. Sommige onaangename aspecten van deze strijd worden onderschat. De persoon die strijd levert moet namelijk niet enkel lichamelijk vechten om te genezen. Daarnaast wordt ook een strijd geleverd op psychologisch vlak.

Ingrijpende ervaring

Haarverlies bij chemotherapie kan plots optreden na enkele chemobeurten of het kan zich langzaam manifesteren, waarbij het haar met plukjes uitvalt. Het is een confronterend proces. Familie en vrienden begrijpen niet altijd hoe ingrijpend deze ervaring is.

Drama

Maar voor de doorsnee patiënt (vooral vrouwelijke patiënten) is het haarverlies een enorme klap voor het zelfbeeld. Het zal je maar overkomen dat je na enkele chemobeurten op een ochtend in de badkamer staat en dat al je haar uitvalt op nog geen tien minuten tijd.

Zo is het bij mij gegaan en het was een enorm drama.

Creatieve oplossingen

Ik raad aan om voor het begin van de chemobeurten het haar kort te laten knippen. De confrontatie is dan  al iets minder radicaal op het moment van het haarverlies. Het is mogelijk om dit aspect van chemotherapie te leren aanvaarden door creatief op zoek te gaan naar oplossingen:

  • Zoeken in winkels en op  rommelmarkten naar originele sjaaltjes en hoeden
  • Een verzameling aanleggen van sportieve petjes, knotsgekke petjes, elegante hoeden, winterse mutsen enz…
  • Voor de spiegel experimenteren met sjaaltjes, petjes, hoedjes en haarstukken
  • Goed voorbereid aan de chemotherapie beginnen door een mooie hoedendoos te vullen met sjaaltjes en hoeden
  • Haarstukken in alle kleuren en modellen proberen
  • Zin voor humor bewaren

Sommige dagen zijn tijdens een chemokuur moeilijker dan andere dagen. Op moeilijke dagen is het eenvoudiger om snel een petje op het hoofd te zetten. Op "betere" dagen is het aangenaam om met een paar sjaaltjes creatief te zijn of om bijvoorbeeld een haarstukje te combineren met sjaaltjes en hoedjes.

Gewoonte

Op de duur wordt het een gewoonte. Op termijn, na enkele maanden, is het deel van het dagelijkse leven.

Wanneer alles achter de rug is, groeit het haar langzaam terug.
Ik heb weer mooi halflang haar.

Wat in het begin een drama was, groeide uit tot een creatief proces. Ik hoop van harte dat anderen dat ook op een soortgelijke wijze mogen ervaren.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in