In dit artikel wordt samengevat welk onderscheid gemaakt kan worden tussen gewone angsten en angststoornissen die het dagelijks leven beïnvloeden.
Iedereen weet hoe angst voelt. Deze angsten kunnen opspelen wanneer je een presentatie moet houden, op examen moet of je baas om een loonsverhoging wilt vragen. Echter, als deze zorgen je er van weerhouden om een normaal leven te leiden, zou je aan een angststoornis kunnen leiden. Het goede nieuws is dat er veel technieken zijn die je kunt toepassen om deze problemen aan te pakken.
Gezonde spanning of een angststoornis?
In de eerste plaats moet je begrijpen dat het normaal is om je zorgen te maken of je gespannen te voelen wanneer je onder druk staat. Een gevoel van angst is namelijk een natuurlijk antwoord van het lichaam op naderend gevaar. Je kan het beschouwen als een automatisch alarm dat af gaat wanneer we ons bedreigd voelen. Hoewel dit misschien een onprettig gevoel is, is het niet per se slecht. Angst houdt ons scherp en gefocust, het zet ons aan tot actie en motiveert ons om problemen op te lossen. Wanneer de angst aan blijft houden of te overweldigend wordt, kan het impact hebben op je functioneren. Er kan dan sprake zijn van een angststoornis.
Verschillende angststoornissen
Er zijn meerdere vormen van angststoornissen. De volgende drie zijn veelvoorkomend:
- Sociale angststoornis – Angst of grote onzekerheid in sociale situaties
- Posttraumatische stressstoornis – Deze stoornis kan zich ontwikkelen na het meemaken van zeer stressgevende situaties zoals een oorlog of fysiek geweld.
- Obsessieve-compulsieve stoornis – Dwangmatige gedachten om bepaalde handelingen uit te voeren
Een angststoornis kan voor iedere persoon anders zijn. Voor sommige mensen kan de gedachte aan een feestje genoeg zijn om in paniek te raken. Andere krijgen uit het niets een paniekaanval. Naast de primaire symptomen die dan opspelen, zijn er ook emotionele en lichamelijke symptomen te herkennen. Een veel voorkomend symptoom is hyperventilatie of kortademigheid. Door snel uit te ademen daalt het koolstofdioxide in het bloed. Hierdoor kan je duizelig worden of last krijgen van tintelingen.
Wat kun je er aan doen?
Een goede tip is om tijdens deze paniek of hyperventilatieaanvallen altijd een rustige plek op te zoeken. Dit maakt het makkelijker om je helemaal te focussen op je aanval in plaats van dat je bewust of onbewust bezig bent met omstanders. Dit kan de situatie juist erger maken. Raadpleeg altijd een dokter wanneer de problemen blijven aanhouden.
Schrijf na de paniekaanval op waarom je denkt dat de aanval zich op dat moment voordeed. Op deze manier kan je de volgende keer rekening houden met bepaalde stressvolle situaties.
Wees niet bang om jezelf uit te dagen. Een goede manier om van de angst af te komen, is om jezelf er regelmatig aan bloot te stellen. Hierdoor treedt gewenning op aan de angstige gevoelens.