Het lijkt zo eenvoudig, goed eten en bewegen en je lichaam is in balans. En zo is het natuurlijk niet. Want goede voeding is absoluut een must voor een gezond lichaam, evenals bewegen. Maar ook de geest regelmatig ‘ordenen’ helpt om in balans te blijven.

Bewust proces

Het begint met het – al of niet met hulp – bewust worden van het proces. Het feit dat je bedenkt dat je jezelf “onder handen moet nemen” is belangrijk. Veel mensen leven hun leven volgens een patroon dat vanuit de vroege jeugd is ingezet, vaak van de ouders meegekregen. En hoewel daar niets mis mee is, realiseren mensen zich vaak niet waar ze in stappen. Het is zo gewoon: van de schoolbanken is een relatie een volgende stap, dan een carrière najagen en een gezin stichten. Dat is hard werken, want een gezin onderhouden kost veel geld. Op vakantie uitpuffen en dat levert menigeen nogal eens een hartaanval op. Immers, het lichaam draait het hele jaar hard door. Zo gaat menigeen richting de pensioengerechtigde leeftijd. Sommige mensen kijken echter eerder om.

Want het kan echt anders en dan is een succesvolle carrière geen enkel probleem. Het gaat er dan om het gehele levensproces in balans te brengen. Ja, werk en veel geld verdienen kost tijd, maar moet dat zo ver gaan dat het ten koste gaat van je leven? Als je daar een ontkennend antwoord op geeft, heb je dus de eerste belangrijke stap gezet naar een leven in balans. Natuurlijk geldt voor iedereen een ander proces. Daar waar de een het roer radicaal omgooit, doet de ander het geleidelijk aan. Dit is heel persoonlijk en niet standaard in te vullen. Wel is het zo dat hoe extremer een karakter is, hoe groter de kans dat iemand ook het roer ineens omgooit.

Lichaam

Voeding

Het lichaam dat gewend is aan junkfood of op zijn minst vette e/o koolhydratenrijke voeding, alcohol en weinig beweging, slaat deze vetten en koolhydraten op. We hebben erg veel koolhydraten standaard in onze dagelijks voedingspatroon toegelaten en als je op je voeding gaat letten en meer gaat bewegen, moet je een nieuwe balans gaan zoeken. Een nieuwe balans in je voedingspatroon krijg je alleen door eerst te analyseren wat je eigenlijk allemaal eet. Hoe is je voedingspatroon, wat eet je precies tijdens de drie, vier of vijf hapjes/maaltijden per dag en wat gaat er allemaal nog tussendoor?

 Over het algemeen krijgt de gemiddelde mens meer koolhydraten binnen dan hij/zij nodig heeft. Want in verschillende groenten zitten ook al koolhydraten. Het is niet noodzakelijk twee broodmaaltijden per dag te eten en bij het warm eten ook nog aardappelen, pasta of rijst te nemen. Als je koolhydraten neemt, neem dan in ieder geval volkorenproducten. Maar beter nog is een van de broodmaaltijden te vervangen door een yoghurt en fruitmaaltijd. Sla de koolhydraten eens over en begin de dag met yoghurt en fruit.

Qua vetten geldt dat het de meeste mensen wel bekend is welke vetten goed kunnen en welke niet. Tweemaal vette vis in de week of twee gekookte eieren in plaats van vlees, is prima. Eiwitten zijn ook goed en als je als man niet boven de 2500 calorieën uitkomt en als vrouw niet boven de 2000 is dat prima. Maar dan wel in de juiste verhouding. Dat wil ook meteen zeggen dat koeken, chips, drop en allerlei frituur zoveel mogelijk vermeden moet worden. Beperk je alcoholinname ook tot een of twee wijntjes per etmaal. En als je jezelf toch eens te buiten wilt gaan, doe het dan een keer goed en houd je daarna weer een wat vaster regime aan (zonder het gevoel dat je aan het lijnen bent). 

Bewegen

Als je stevig beweegt zullen de overtollige koolhydraten als eerste uit je lichaam verdwijnen en zullen deze kilo’s sneller verdwijnen dan kilo’s die in de vorm van vetten zijn opgeslagen. Maar bewegen gaat niet alleen over afvallen. Beweging is goed voor je lichaam, de stoffen die je aanmaakt werken positief op je lichaam. Daarnaast krijgt je letterlijk en figuurlijk meer lucht en helpt het de geest vaak tot rust te brengen.

Bouw je sportactiviteiten altijd in alle rust op. Start met 10 tot 15 minuten en bouw het op naar 45 minuten tot een uur. Je moet je er ook prettig bij voelen en dat werkt het beste als het goed in je leefpatroon wordt opgenomen en dusdanig opgebouwd wordt, dat het ook nog leuk is om te doen. Het moet onderdeel van je leven uit gaan maken en je moet er eigenlijk niet eens bij na hoeven denken. Laat het een vanzelfsprekendheid zijn.

Geest

Lichaam en geest gaan nu eenmaal samen en als je toch aan je lichaam aan het werken bent, is het goed om ook de geest mee te nemen. Stress is over het algemeen niet goed. Probeer te doseren in je werk, reële deadlines te stellen en niet meer hooi op je vork te nemen dan dat je als mens aankunt. Een drukke baan is niet erg, maar zorg wel dat je voldoende tijd hebt om het werk los te laten als je huiswaarts gaat. Laat privé ook privé zijn. De een gebruikt er de reistijd in auto, trein of fiets voor en ander neemt op het werk nog wat tijd om “af te kicken”. De gezinssituatie is wat anders, want als je kinderen hebt kun je ze niet even wegdenken. Kinderen zijn er altijd. Maar zoek dan de balans op zodra ze slapen, (buiten) spelen of op school zitten.

Een moment voor jezelf – zoals dat zo mooi heet – kun je invullen zoals je dat zelf wilt, maar belangrijk is wel dat je het zo invult dat het je energie geeft. Vul het geheel naar eigen believen in: dit kan een boekje lezen zijn, maar ook een ‘stil’ moment  als je met een kopje thee op de bank zit, wat yogaoefeningen doet, een lekkere boswandeling maakt of in ieder geval iets buiten het reguliere. Het zijn wel zaken die structureel in je leefpatroon opgenomen moeten worden om er ook baat bij te hebben.

Tot slot

Langzaam werk je zo toe naar een stuk balans van lichaam en geest en geef je jezelf de ruimte dingen in je leven anders in te richten, aan te pakken en te ervaren. Eenwording van lichaam en geest en jezelf de ruimte geven kost tijd. Ook je omgeving kan anders op je gaan reageren. Maar het staat of valt met jezelf, jij moet jezelf die eerste stap gunnen om zaken anders in je leven in te gaan richten en je er prettig bij te gaan voelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in