Magische avonturen in Kroatië met honderden sprankelende watervallen en meer dan duizend eilanden te midden van een blauwe zee, groene bergrivieren en –stromen, ongerepte canyons, wild karstgebied en glooiende vlakten.

Kroatië

Kroatië, genesteld tussen de Alpen en de Adriatische Zee, in het zuidoosten van het Europese continent, beschermt nauwlettend acht nationale parken, tien natuurparken en een hele reeks speciale reservaten met bijzondere flora, dieren, geologische formaties, hydrologische verschijnselen, dit alles binnen een klein maar rijk gebied waarin alles binnen een dag met de auto bereikbaar is.

Tussen de rivieren, bergketens, kleine haventjes en stranden lopen veel paden die naar Illyrische bergforten, Romeinse ruïnes, stadjes en steden leiden die monumenten op zich zijn, naar heel eigen voorbeelden van volksarchitectuur.

Voetpaden en wandelroutes

Talloze voetpaden en wandelroutes wenken je om je in het natuurschoon te wagen en de magie ervan te ontdekken – in de bergen, rivierdalen en canyons, door karstgebieden en dichte bossen, naar rotsachtige eilanden en weelderige groene heuvels. Binnen deze zeer gevarieerde reliëfs kunnen wandelaars en trekkers de meest mysterieuze gebieden bereiken, verspreid liggend tussen zeeniveau en de hoogste top, de Dinara (1831m): in natuurparken, natuurreservaten, nationale parken en andere gebieden met speciale, avontuurlijke attracties – in Slanovic en BAranja, Noord-Kroatië (Hrvatsko zagorje, Medimurje, Podravina), Gorski kotar, Istrië, Dalmatië en Zagorje, op honderden kleine en grotere eilanden, en door de Dinara-bergketen die zich langs de kust uitstrekt. Dan zijn er nog Ucka, Velebit, Mosor, Biokovo, Snijeznica in het verre zuiden – die allemaal een hoop avontuur te bieden hebben.

Zeilen

Het is niet moeilijk een gunstige wind te vinden tussen zo’n groot aantal eilanden als in de territoriale wateren van Kroatië – vanuit land of vanuit zee. De kracht van de wind en de golven is niet  uitzonderlijk groot, maar als je er toch genoeg van hebt kun je gewoon naar de volgende beschutte baai varen. Volledig uitgeruste zeilboten van uiteenlopende categorieën (met of zonder schipper) zijn te huur bij een van de tientallen jachthavens langs de kust of op de eilanden. Jachtclubs en jachthavens zijn er veel, en ze zijn goed toegerust. Als zeilgebieden kunnen we Zadar, Sibenik en Dubrovnik aanbevelen.

Klimplekken

Alpinisten en Freestyle klimmers kunnen zowel landinwaarts als langs de kust de juiste klimomgeving vinden; sommige klimplekken liggen dicht bij steden en populaire Kroatische vakantieoorden (Zagreb, Ogulin, Rovinj, Paiin, Split, Oml). Routes die variëren van een paar meter voor beginners tot honderden meters voor specialisten, zijn toegankelijk voor klimenthousiastelingen op de rotsen van Paklenica, Velebit, Ucka, in de Dinara-keten (inclusief Dinara-Ornis), Mosor, Biokovo en andere, en op de eilanden (Brac, Vis, Mljet). De bekendste klimbestemmingen in het binnenland zijn in de bergen van Klek, Kalnik, op Samarske stijene en Bijele stijene Well.  


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in