Gezond eten, we weten eigenlijk allemaal dat het belangrijk is. En overal waar je kijkt, roepen producten en tijdschriften je toe hoe je gezond zou moeten eten. Maar hoe weet je nu wat waar is in die stroom aan informatie, en waar begin je als je gezond wilt eten? En vooral: hoe houd je dat gezonde eten ook op den duur vol? Lees snel door en ontdek hoe eenvoudig gezond eten eigenlijk is!

Gezond eten in de oertijd

In het verre verleden hadden onze voorouders het probleem dat er lang niet altijd voldoende voedsel was. En bij een gebrek aan voldoende gevarieerd voedsel wordt gezond eten erg lastig. Ook vandaag de dag is gezond eten nog niet voor alle wereldburgers weggelegd. In sommige landen heerst nog altijd honger. Maak je je zorgen of je vandaag wel genoeg te eten zult hebben, dan heeft gezond eten waarschijnlijk niet meteen prioriteit.

Luxeprobleem

In ons huidige welvarende westen is gezond eten een heel stuk haalbaarder. Gezond voedsel is vrijwel voor iedereen gemakkelijk bereikbaar. Maar… onze welvaart lijkt weer andere problemen met zich mee te brengen. Wij mogen ons als samenleving zelfs beroemen op zogeheten 'welvaartsziekten' als obesitas, bepaalde hart- en vaatziekten, diabetes, etc. Welvaartsziekten zijn ziekten die ontstaan door een luxueuze levensstijl – een luxeprobleem dus, maar wel een probleem. En dat betekent dat wij in ons luxe leven weer gebombardeerd worden met tips en adviezen en producten waarmee we dat probleem te lijf kunnen gaan. In tijdschriften, op televisie, op internet, werkelijk overal kom je informatie tegen over gezond eten. Maar waarom is het dan zo moeilijk om daadwerkelijk te kiezen voor gezondheid? Hoe zet je al die informatie om in de praktijk, hoe kies je echt voor gezond eten?

Terug naar de basis

""Een stap die misschien wel al het verschil in de wereld maakt, is eerst eens terug te gaan naar de basis. Ons uitgangspunt is immers dat we eten om te leven, en niet andersom. Heb je het idee dat het in jouw leven anders in elkaar zit, dus dat je eigenlijk leeft om te eten? Ben je veel bezig met eten? Of probeer je juist uit alle macht niet te eten? Ben je vaak aan het lijnen? Periodes heel streng voor jezelf, om vervolgens door te slaan en juist weer veel en ongezond te eten? Dan is het goed om eerst eens uit te zoeken waarom dat zo is. Wat ontbreekt er aan jouw leven, wat klopt er niet, waardoor jij eten zo'n centrale plek bent gaan geven? Welke behoefte vervult eten voor jou? Wat is eten meer voor jou dan brandstof voor je lichaam? Als je die vraag hebt beantwoord, kun je eraan werken onvervulde behoeftes te gaan vervullen op gezondere manieren dan door middel van (ongezond) eten. Alleen dan creëer je een situatie waarin je weet eet om te leven, en niet andersom.

Je grootmoeder weet beter

Ben je eenmaal op dat punt aanbeland, dan is eten echt vooral een kwestie van gezond verstand. 'Less is more', zeggen ze in het Engels en dat geldt zeker voor voedsel. Het gezondste eten is, je raadt het al, het meest pure eten en het minst bewerkte eten. Als wij van nature baat zouden hebben wij toevoegingen als E-nummers en allerlei kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen, dan had Moeder Natuur dat toch wel voor ons geregeld? Alles wat door mensenhanden is toegevoegd aan het pure, oorspronkelijke product, voegt doorgaans weinig toe aan onze gezondheid. Met een beetje gezond verstand kun je zelf makkelijk beredeneren welke keuzes wél passen bij een gezonde manier van eten. Een pure, onbewerkte appel heeft de voorkeur boven een appel die verhit, gepureerd en maanden in een pot bewaard is. Een simpele gekookte aardappel is gezonder dan een tot chips bewerkte aardappel. Simpel, toch? Een eenvoudige tip om te komen tot een dergelijke gezonde manier van eten, komt van filosoof en journalist Michael Pollan. Hij pleit al jaren hartstochtelijk voor 'echt eten' en geeft daarbij het advies vooral niets te eten wat je grootmoeder niet herkend zou hebben als voedsel. Die aardappel, daar had of heeft je grootmoeder geen problemen mee. Dikke kans echter dat zij haar wenkbrauwen op zou trekken bij een product waar monosodiumglutamaat (MSG) in zou zitten – en laat dat nu nou net vaak in bijvoorbeeld chips zitten!

Jij plukt er de vruchten van

Met deze heel simpele uitgangspunten wordt gezond eten een stuk makkelijker. En dat is precies wat eten zou moeten zijn: puur en eenvoudig. Als je voedsel gaat zien als de waardevolle en zelfs noodzakelijke brandstof voor je lichaam en niet als vulling, ben je al een eind op weg naar gezond eten. En als je dan eens twijfelt over wat de beste keuze is, denk dan aan Michael Pollan én je grootmoeder. Dan heb je geen pakjes en zakjes meer nodig, en ook geen schreeuwende reclames over producten vol overbodige ingrediënten. Dan zal je zien dat gezond eten inderdaad vooral een kwestie van gezond verstand is – en gezond verstand, dat koop je niet in de supermarkt, daar ben je mee geboren! Wat let je om dat te gaan gebruiken en vanaf nu gewoon te gaan eten om te leven? In onze welvarende samenleving is alles voor handen om gezond eten mogelijk te maken – maar jij bent en blijft degene die zelf de keuze maakt om gezond te eten. Begin er vandaag nog mee en je plukt er morgen al de (gezonde!) vruchten van!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in