Wat is Google? Veel mensen antwoorden op deze vraag: een zoekmachine. Wat veel mensen blijkbaar niet weten, is dat Google veel meer is dan alleen een zoekmachine. Wat doet Google precies? Wat is de omzet van Google? Hoeveel mensen werken er bij Google? Als je Google goed bekijkt merk je dat het veel meer is dan alleen een zoekmachine.
Geschiedenis van Google
Google is opgericht in 1996, het is dus een relatief jong bedrijf. De breinen achter Google zijn Larry Page en Sergey Brin. Zij hebben samen de ideeën over een zoekmachine uitgewerkt. De twee hadden een zoekmachine ontwikkelt die servers kon afzoeken om deze vervolgens te sorteren naar wat de zoekopdracht was van de gebruiker. Ze noemden hun zoekmachine eerst BackRub, maar later is dit verandert in Google. Op 15 september 1997 werd de domeinnaam Google.com geregistreerd. Op 7 september 1998 is de naam Google Inc. officieel geregistreerd als een bedrijf. In deze tijd werd de zoekmachine gerund vanuit een garagebox. In 1999 zijn ze verhuist naar de plek die tegenwoordig Googleplex is. In 2001 heeft Google Inc. een patent gekregen op het systeem dat ze gebruikten voor hun zoekmachine, Larry Page werd aangegeven als uitvinder. Sindsdien is Google een groot bedrijf geworden. Er zijn veel andere bedrijven overgenomen. In 2004 is Google naar de beurs gegaan. Het aandeel van Google heeft in 2013 een piekwaarde gehad van meer dan $900. Volgens onderzoekers is het merk Google sinds 2007 het sterkste merk op aarde.
De naam Google
De naam Google komt van het woord 'googol'. Dit is een synoniem voor een 1 met honderd nullen. De namen is bedacht door het neefje van Edward Kasner, die wiskundige was. Door een spelfout is het bedrijf Google gaan heten in plaats van googol.
Feiten over Google
- Er werken ongeveer 55.000 mensen bij Google
- In 2012 was de omzet van Google ruim 50 miljard dollar, wat resulteerde in een winst van meer dan 10 miljard dollar.
- Google heeft sinds 2010 gemiddeld elke week één bedrijf overgenomen.
- De oprichters behoren tot de 25 rijkste mensen op aarde.
- Google heeft eigen koks om het personeel van eten te voorzien.
- Om het gras kort te houden gebruikt Google geen grasmaaiers, maar 200 geiten!
- Google verbruikt heel veel stroom, ongeveer 2,2 miljoen megawatt
- In 2012 heeft Google 1,46 miljoen ton CO2 uitgestoten, maar daar blijft volgens Google uiteindelijk niets over door de investeringen in duurzame projecten.
Wat doet Google precies?
Waar Google mee begonnen is, is een zoekmachine aanbieden. Tegenwoordig doet Google veel meer. Zo hebben ze een videoplatform: Youtube, een advertentienetwerk: Adense, een mailservice: Gmail en nog veel meer!
Welke bedrijven heeft Google overgenomen?
Een van de opmerkelijkste overnames die Google gedaan heeft is de overname van Android. Een ander groot bedrijf dat Google heeft overgenomen is Motorola. Voor Motorola (12,5 miljard dollar) is veel meer betaald dan voor Android (50 miljoen dollar). Toch is Android in 2015 een groter bedrijf dan Motorola, onder andere omdat het wereldwijd zo'n 1 miljard actieve gebruikers heeft. In 2006 nam Google YouTube over. Hiervoor werd 1,65 miljard dollar betaald. In 2013 behaalde YouTube een omzet van 5.3 miljard dollar en nu in 2015 zal dit nog veel meer worden. Naast al deze bedrijven neemt Google regelmatig innoverende bedrijven over die bijvoorbeeld duurzame producten of robots bouwen.
Werken bij Google
Werken bij Google is zeker geen straf. Google maakt het werk erg leuk, door bijzondere regelingen. Zo mag elke Google medewerker 20% van zijn werktijd aan andere dingen werken. In deze tijd mogen de medewerkers werken aan hun eigen ideeën. Veel bekende ideeën van Google zijn ook in deze tijd bedacht. Daarnaast krijgen alle medewerkers ook een gratis lunch. Heb je behoefte aan slapen tijdens je werk? Ook daar heeft Google aan gedacht door zogenaamde slaapcabines te plaatsen. Ook speelcomputers of sportmogelijkheden missen niet in een Google kantoor
– http://nl.wikipedia.org/wiki/Google_Inc.
– http://www.nu.nl/internet/3853169/opvallendste-overnames-van-google.html