Het is nu de tijd dat je lichaamstemperatuur dé graadmeter lijkt te zijn om naar buiten te mogen, te mogen gaan werken of je te melden bij de huisarts. Waar verhoging normaal gesproken weinig reden voor zorgen is, is dat nu wel anders. Maar hoe meet je je temperatuur nu op een goede manier?

Gebruik een goede thermometer

Het lijkt een open deur, maar niet elke thermometer meet heel precies. En dat is wel wat je, vooral nu, graag wil. De meest betrouwbare resultaten behaal je met een staafthermometer. Voor velen heeft het rectaal meten van temperatuur niet de voorkeur en daarom zijn er ook andere methodes.

Via het voorhoofd kun je ook de temperatuur meten, maar dit is, met veel thermometers, op zijn best een indicatie. Heel nauwkeurig is het namelijk niet. De beste oorthermometer daarentegen geeft een vrij betrouwbaar resultaat, mits goed gebruikt. En velen vinden dit vooral veel prettiger in gebruik.

Gebruik een thermometer lang genoeg

Moderne thermometers geven een piepje af als er lang genoeg is gemeten voor een resultaat. Soms kunnen er ook twee piepjes zijn: één voor de eerste resultaten, waarna je nog wat langer kunt meten voor een meer precies resultaat. Resultaten aflezen voordat er een piepje is geweest, heeft vaak weinig nut.

Ten tweede is het belangrijk dat de thermometer ver genoeg wordt ingebracht. Dat geldt voor zowel de staafthermometer als de oorthermometer. Aan de oppervlakte kan de temperatuur anders zijn, waardoor ook sommige voorhoofdsthermometers niet zo nauwkeurig zijn. Maar de techniek staat niet stil en inmiddels wordt de voorhoofdthermometer succesvol in de zorg gebruikt.

Koorts en steken in het hoofd

Heb je koorts en daarbij steken in je hoofd? Dat is niet direct iets om je zorgen om te maken, gelukkig! Steken in je hoofd kunnen bijvoorbeeld voorkomen als je te weinig drinkt. En bij koorts moet je eigenlijk nog meer drinken dan normaal om je lichaam te helpen de koorts naar beneden te krijgen. Pijnstillers helpen weliswaar iets bij deze steken, maar helpen vooral om koorts te verlagen. Hierdoor hoeft je lichaam minder hard te werken en dat kan helpen om de steken tegen te gaan.

Houden de steken in je hoofd, of de koorts, langere tijd aan? Neem dan zeker contact op met je huisarts.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in