Snurken is een geluid dat meestal ontstaat door het trillen van het gehemelte. Vaak wordt ludiek en grappig gereageerd over deze aandoening. Toch kan deze, relatief onschuldige last, tot veel overlast leiden voor de bedpartner en kunnen zelfs relatie worden beëindigd door de overlast van het snurken. Het probleem van snurken komt voornamelijk voor bij mannen tussen de dertig en vijftig jaar en bij kinderen en heeft verschillende oorzaken.

Oorzaken

Een van de oorzaken van snurken kan een vernauwing of blokkering van de neuskeelholte zijn. Dit probleem komt onder andere voor bij mensen met overgewicht. Indien zij, tijdens het slapen, ook nog eens op de rug liggen, kan het snurken worden verergerd doordat de neuskeelholte in deze positie eerder geblokkeerd raakt. Een andere oorzaak van snurken kan liggen in de ontspanning of zwelling van het gehemelte. Dit is vaak een gevolg van bijvoorbeeld het gebruik van alcohol. Overmatig alcohol gebruik is dan ook een veel voorkomende reden van snurken. Andere gevolgen van zwelling van het gehemelte kunnen voortvloeien uit een irritatie of keelinfectie door tabaksrook.

Ook is de kans op snurken hoger in combinatie met bijvoorbeeld een verkoudheid. De reden van het snurken ligt zich dan in blokkering van de neuskeelholte door toedoen van deze verkoudheid. Vooralsnog is niet bekend dat snurken kan worden overgenomen door erfelijkheid. Wel heeft de levenswijze invloed op de mate van snurken. De reden van het onstaan van deze aandoening kunnen dan komen door overgewicht, alcoholgebruik en roken. Deze drie slechte gewoontes kunnen vaak snurken tot gevolg hebben.

Middel om snurken tegen te gaan

Voor snurken zijn er verschillende remedies die het geluid, dat geproduceerd wordt door deze aandoening, kunnen verminderen en soms zelf kunnen beëindigen. Allereerst is het belangrijk dat de externe oorzaken worden beëindigd. In het geval van overwicht, is het belangrijk om af te vallen. Dit zorgt er niet alleen voor dat het snurken verminderd, het is tevens beter voor de gehele gezondheid. Veelvuldig alcoholgebruik vermijden is ook belangrijk om het snurken te verminderen. Stoppen met roken is misschien wel de belangrijkste stap naar het verminderen van snurken. Je longen krijgen dan meer adem, je bent minder snel verkouden en je loopt minder kans op vernauwing van de neuskeelholte. Er zijn ook andere middeltjes mogelijk die het snurken kunnen verminderen. Bij apotheek of drogisterij zijn strips verkrijgbaar die er voor zorgen dat je neus meer ruimte krijgt om adem te halen. De strips plak je op je neus en zijn maar een dag te gebruiken. Dit middel biedt echter niet de garantie het snurken echt tegen te gaan doordat de oorzaak van het snurken bijvoorbeeld niet door de vernauwing van de neus komt. Wel zorgt dit middel ervoor dat je eerder door je neus ademt en zo voorkomt dat je in diepe slaap door je mond gaat ademen wat snurken kan veroorzaken. Probeer verder om op je zij te gaan slapen in plaats van op je rug. Dit kan door middel van opstakel (bijvoorbeeld een balletje) dat je weerhoudt om op je rug te gaan liggen. Verder zijn er neussprays verkrijgbaar die zorgen voor een verbeterde ademhaling. 

Als al deze oplossingen geen uitkomst bieden voor het snurken, is het misschien verstandig om contact op nemen met je huisarts en eventueel te kijken naar de operationele mogelijkheden om het snurkprobleem te verhelpen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in