Na het roken van je eerste sigaret ontwikkelt het lichaam al een gewenning. Hoe meer je gaat roken, des te meer gewenning je ontwikkelt. Op het moment dat je geen sigaretten rookt, dan treden er allerlei onthoudingsverschijnselen op, waardoor je ziek en rusteloos wordt. Naast de verslavende nicotine worden er tegenwoordig ook heel veel andere verslavers aan sigaretten toegevoegd, waardoor het moeilijker wordt om te stoppen met roken.

""Verslavende stoffen in sigaretten

In Nederland zijn ze heel erg soepel als het aankomt om toevoegingen aan sigaretten. Sigaretten bevatten niet alleen de verslavende stof nicotine, maar er wordt ook glycerol, dropextract, cacaoschillen en suiker aan sigaretten toegevoegd om de smaak zoeter te maken. Bovendien wordt er Guar Gum aan sigaretten toegevoegd voor een laxerend effect en om hongergevoel weg te nemen. Ook worden er stoffen aan sigaretten toegevoegd om de rook blauwer te maken, omdat het er mooier uitziet.

De Nederlandse Staat grijpt niet in als het om toevoegingen gaat, maar int wel tachtig procent belasting over de verkoop van sigaretten. Je kunt het zien als een gedoogbeleid, waar de Nederlandse Staat alleen maar rijker van wordt. Overigens zijn de toevoegingen in strijd met de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

In Frankrijk zijn toevoegingen aan sigaretten verboden en in België dient de fabrikant toestemming te vragen voor het op de markt brengen van sigaretten met extra toevoegingen.

Nicotine is na heroïne en crack de meest verslavende stof, door heel veel mensen wordt de verslavende werking van nicotine onderschat tot het moment dat ze willen stoppen met roken.

Ontwenningsverschijnselen na het stoppen met roken

Op het moment dat je stopt met roken kun je erg ziek worden en kunnen de volgende ontwenningsverschijnselen optreden:

 • Geestelijke en lichamelijke rusteloosheid
 • Een ontzettende drang naar nicotine
 • Koude rillingen en trillen
 • Hartkloppingen
 • Slaapproblemen en concentratieproblemen
 • Hoofdpijn en duizeligheid

Nadelige effecten van roken

Roken maakt je niet alleen een stuk armer, maar het heeft ook de volgende effecten:

 • Door roken heb je onder meer een verhoogde kans op longkanker, keelkanker, mondkanker, borstkanker, blaaskanker en slokdarmkanker.
 • Roken veroorzaakt een te hoge bloeddruk.
 • Roken vernauwt de bloedvaten.
 • Van roken krijg je eerder een grauwe huid met oneffenheden en de huid wordt eerder oud.
 • Van roken kun je impotent of minder vruchtbaar worden. De vruchtbaarheid neemt toe als je stopt met roken.
 • Roken is slecht voor het gebit en veroorzaakt een slechte adem.
 • Roken kan een zwangerschap vroegtijdig beëindigen of voor een vroeggeboorte zorgen.
 • Baby's van moeders die tijdens de zwangerschap hebben gerookt, zijn meestal kleiner en gevoeliger voor ziektes.

Hulp bij het stoppen met roken

Vanaf 1 januari 2011 wordt het stoppen met roken vergoed door zorgverzekeraars. Indien je graag wilt stoppen met roken, dan kun je contact opnemen met je huisarts. Wees er snel bij, want vanaf januari 2012 zal het vanwege de bezuinigingen niet meer vanuit de basisverzekering worden vergoed. In 2012 kom je alleen maar in aanmerking voor een vergoeding als je een goede aanvullende zorgverzekering hebt.

Het stoppen met rokenprogramma bestaat uit het vergoeden van medicatie en nicotinevervangers. Tevens krijg je gedragsmatige ondersteuning aan de hand van groepstrainingen en/ of telefonische begeleiding.

www.stivoro.nl
www.jellinek.nl
www.spitsnieuw.nl
www.prettyhealthy.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in