Het is een feit waar rodewijndrinkers al jaren opgetogen over zijn: hun lievelingsdrankje smaakt niet alleen voortreffelijk, maar is ook nog eens goed voor de gezondheid.

""

Antioxidanten

Een van de beste kanten van wijn is het aantal antioxidanten die het bevat. De meest bestudeerde antioxidant in wijn heet resveratrol, dat in de pitjes en velletjes van rode druiven zit. De wijn die je daarvan maakt bevat een grote hoeveelheid resveratrol omdat de velletjes van de druiven en de pitjes in het sap gisten tijdens het wijnmaakproces, waardoor er flinke hoeveelheden van de antioxidant worden geproduceerd.

Ook witte wijn bevat deze antioxidant, maar in kleinere concentraties omdat de pitjes en velletjes relatief vroeg tijdens het proces worden verwijderd.

In het algemeen zijn antioxidanten belangrijk voor het menselijk lichaam omdat ze schade aan de cellen en het DNA helpen voorkomen. Met name van resveratrol is bekend dat het hartkwalen helpt voorkomen en ook ontstekingen aan het longweefsel helpt verminderen bij mensen die aan een chronische longziekte lijden.

Fystoestrogeen

De antioxidant is een fytoestrogeen, wat betekent dat het dezelfde eigenschappen heeft als het hormoon oestrogeen. Vanwege deze gelijkenis kunnen fytoestrogenen zich verbinden met de oestrogeen receptoren en gedragen ze zich als de oestrogeen die op natuurlijke wijze in het lichaam wordt aangemaakt.

Dit betekent dat rode wijn goed kan zijn voor aandoeningen die door de natuurlijke afbraak van oestrogeen worden veroorzaakt, zoals de menopauze, borstkanker, osteoperose en hartkwalen.

Andere effecten

Uit sommige studies is zelfs gebleken dat resveratrol processen in het lichaam kan tegengaan die tot de groei en verspreiding van kankertumoren leiden, doordat het de oxidatie neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam die door de celwanden heen kunnen dringen en cruciale proteïnen en DNA kunnen vernietigen. Laboratoriumproeven hebben ook aangetoond dat resveratrol ervoor kan zorgen dat kankercellen zichzelf vernietigen en door gezonde cellen worden verteerd, en de aanvoer van voedingsstoffen naar een tumor helpt verminderen.

Er zitten nog andere antioxidanten in rode wijn en er worden verscheidene studies gedaan om te bepalen  welke invloed die op de gezondheid hebben. Een daarvan, een flavonoïde met de naam catecine, zou een grote rol kunnen spelen bij het verminderen van de kans op hartziekten. Saponines, die ook in wijn zitten, bieden ook bescherming voor het hart, en guercetine, ook een antioxidant, wordt onderzocht op zijn waarde bij de bescherming tegen longkanker.

Natuurlijk blijft drinken met mate het devies. Een of twee kleine glazen rode wijn per dag zijn genoeg om deze antioxidanten door het lichaam te laten opnemen; meer kan op den duur de gezondheid schaden.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in