Bij velen van ons zal het koude zweet al uitbreken als we horen dat we moeten ‘schrijven met stijl’. In werkelijkheid houdt ‘stijl’ enkel in dat je wat persoonlijkheid in je tekst stopt, iets wat je gemakkelijk kunt bereiken door enige afstand te nemen van de formele conventies van het schrijven.

""

Beroemde schrijvers

Beroemde schrijvers staan bekend om hun schrijfstijl en hoe die de interesse van hun lezers wist te wekken voor alles waarover ze probeerden te schrijven. Schrijven met stijl is haalbaar voor iedereen die vastbesloten is creatief en effectief te schrijven, maar het is ook wat waard als je met flair schrijft.

Schrijfstijl verbeteren

Je kunt je schrijfstijl al verbeteren door het schrijven dat je van dag tot dag doet. Naarmate je meer schrijft, ontwikkelt je schrijven zich tot iets heel anders, waarbij je intens van het schrijven gaat houden en de reacties van je lezers op wat je schrijft ook van belang worden. Waarbij je je gevoel meer kunt uiten in je eigen schrijven, wat het onderwerp ook is. Schrijven met stijl en flair is iets bijzonders wat een goede schrijver beslist moet hebben.

Beide zaken kunnen gemakkelijk geoefend worden, maar je moet eerst je eigen schrijfvermogen beoordelen: of er dingen moeten veranderen of waar je speciaal op moet letten. Wat kun je doen om je eigen schrijfstijl te verbeteren? Hier zijn de dingen die je moet weten en die je kunnen helpen om met meer stijl en flair te schrijven.

Schrijf over onderwerpen die je aan het hart liggen

Een onderwerp dat je na aan het hart ligt.  Een onderwerp waar je om geeft en waarvan je vindt dat andere mensen er ook aandacht voor moeten hebben, zal beslist je meest creatieve woordenstroom op gang brengen, in vergelijking met een onderwerp waar je persoonlijk geen cent om geeft. Je oprechte gevoelens over het onderwerp zouden de passie naar buiten moeten brengen die nodig is om net dat extra element van aantrekkelijkheid aan je werk te geven.  

Het is echt gemakkelijk en handig schrijven als je je thuis voelt bij het onderwerp waarover je schrijft. Een onderwerp waar jij en je lezers zich sterk mee verbonden voelen of dat je allemaal duidelijk begrijpt, en waarbij je op argumenten uit de inhoud kunt reageren – dat houdt een onderwerp dat je na aan het hart ligt in.

Laat je eigen unieke stem klinken

Hanteer een natuurlijke schrijfstijl en laat je eigen stem horen in plaats van te proberen iemand anders te imiteren. Wees niet bang dat je te informeel zult klinken – juist die natuurlijkheid geeft je schrijfstijl zijn eigen karakter.

Vereenvoudig je schrijfstijl

Tenzij je opzettelijk probeert het onderwerp diepzinniger te laten klinken dan het is,  moet je de stijl eenvoudig houden. Niet alleen maak je het je lezers dan gemakkelijker, beheersing van en passie voor het onderwerp komen zo ook beter uit.

Redigeer meedogenloos

Informatie wegsnijden die de zaak er voor je lezers niet duidelijker op maakt is een belangrijk onderdeel van beknopt schrijven – in veel opzichten even belangrijk als het gebruik van een goede redigeersoftware. Hoe beknopter je tekst, hoe beter je schrijfstijl en datgene waarover je schrijft naar voren komt.    


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in