Er gaat niets boven een man van de klok. Dat is een man van zijn woord, iemand van wie je op aan kunt en de droom van iedere werkgever. Het is een genoegen met zo iemand zaken te doen, en zo gaat de lijst verder. Maar wij beginnen onraad te ruiken. Maar hoe weten we of we een workaholic zijn? Uit deze vragen kun je opmaken of je in die categorie thuishoort.

Soms kan de preoccupatie met tijd iemand tot workaholic maken. Dat is geen grapje, het zelfs een sterk toenemend verschijnsel, vooral onder leidinggevenden. Ben jij een workaholic? Probeer daar eens achter te komen. Hieronder een reeks vragen die je – als je tijd hebt – kunt doornemen om erachter te komen of je een workaholic bent.

Je hoeft de volgende vragen alleen maar met ja of nee te beantwoorden.

  1. Ben je voortdurend alleen maar bezig met je werk?
  2. Klagen je familie en vrienden dat ze je amper zien?
  3. Neem je je werk mee naar huis?
  4. Vind je het steeds moeilijker om je eens te ontspannen en plezier te hebben?
  5. Vind je het moeilijk om op de gewone tijden te eten?

En, wat waren je antwoorden? Als je op alle vragen ja hebt geantwoord, kun je je evengoed bij de Anonieme Alcoholisten aansluiten. Als je drie vragen bevestigend hebt beantwoord, kun je de aanvraag tot lidmaatschap opsturen. Als je twee keer ja hebt geantwoord ben je nog steeds niet veilig: je antwoord zou geen enkele keer ja moeten zijn.

Maar ik heb slecht nieuws voor je. Een workaholic worden is helemaal niet zo goed. Je zult de uitdrukking ‘de boog kan n iet altijd gespannen zijn’ wel kennen. De mens is geen eendimensionaal stuk glas. Hij heeft veel facetten en kanten, interesses en behoeften die allemaal ontwikkeld moeten worden. Hij lijkt meer op een diamant die moet glanzen en schitteren als hij vanuit verschillende hoeken wordt bekeken.

Het lijkt wel alsof geld nog het enige is wat iemand motiveert. Ik wil hier één ding heel duidelijk maken. Workaholisme is iets heel anders dan een deadline halen. We hebben allemaal met deadlines te maken, als het werk zich maar opstapelt op kantoor. Maar dat moet een voorbijgaande fase zijn, zoals wanneer er een accountantscontrole of een inspectie plaatsvindt; dan draaft natuurlijk iedereen koortsachtig rond.

Maar dat is geen workaholisme. In zo’n situatie doet iedereen mee en werkt zo hard hij kan om dingen binnen de beperkte tijd zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen. Iedereen bromt en vloekt, maar het is iets wat binnen een paar dagen, of hooguit een week weer achter de rug is. Dat is helemaal niet ongezond. Sterker nog: het gevoel dat een hoop mensen met ons samenwerken maakt het werk juist minder eentonig.   

Workaholisme is iets heel anders. Dat houdt in dat een heleboel mooie dingen in het leven gaat mislopen. En voor je goed en wel in de gaten hebt wat er aan de hand  is, ben je een van die ‘steel collar workers’ geworden, met andere woorden een levende robot.

Het is heel belangrijk te weten hoe we onszelf in veel uiteenlopende situaties in de hand moeten houden. Als iemand te veel door iets in beslag wordt genomen, kan hij een workaholic worden, en dat heeft ook invloed op zijn leven.
 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in