Bij een koude douche denkt het merendeel van de mensen aan een marteling. Uit onderzoek blijkt dat deze marteling juist goed is voor ons lichaam. De oude Grieken wisten al dat ijsbaden nemen een fysieke en mentale voorsprong bood op mensen die dit achterwege lieten. Daarom hieronder enkele voordelen op een rij;

Bloedcirculatie

Het nemen van een koude douche is goed voor de bloedcirculatie. De koude zorgt voor vaatvernauwing waardoor het bloed meer moeite moet doen door deze vernauwde aders te raken. Het omgekeerde effect is zichtbaar bij een warme douche.

Immuumsysteem

Als je lichaam wordt blootgesteld aan lage temperaturen, warmt je lichaam automatisch op aangezien de temperatuur in balans moet blijven. Hierdoor wordt het immuumsysteem geprikkeld en worden er witte bloedcellen aangemaakt die je lichaam later beschermen tegen ziekte.

Afvallen

Koud douchen kan op lange termijn zorgen voor gewichtsverlies. Bruin vet wordt aangemaakt bij blootstelling van lage temperaturen en is verantwoordelijk voor het verbranden van glucose. Ook zorgt bruin vet voor een hogere stofwisseling waardoor chemische processen in je lichaam sneller worden uitgevoerd. Sommige topsporters gaan na een fysieke inspanning ook in een ijskoud bad zitten aangezien het de recuperatie van het spierweefsel versnelt.

Lymfesysteem

Bij de mens helpt het lymfensysteem om afvalstoffen weg te voeren uit het lichaam. Ook beschermt dit systeem je tegen virussen en ziektes. Als de spieren zidh samentrekken ontstaat er beweging in deze lymfevaten en worden afvalstoffen sneller weggewerkt. Mensen die minder actief zijn hebben ook een grotere kans op ziektes. Een koude douche zorgt voor de samentrekking van de spieren en dus ook voor een gezonder afvalsysteem van je lichaam.

Gezondere huid

Het regelmatig nemen van een koude douche zorgt er voor dat spieren en bloedvaten zich samentrekken met een strakkere en gezondere huid als gevolg. Ook voorkomt het cellulite.

Minder koud

Bij het regelmatig nemen van een koude douche raakt je lichaam gewend aan ijzige koude en bouwt het een immuumlaag op. Zo heb je het in de winter veel minder koud en heb je veel minder last van een winterdip.

Mentale sterkte

Na een koude douche voelt elke persoon zich als herboren. Dit komt omdat je lichaam telkens geprikkeld wordt en zichzelf opnieuw wilt bewijzen. Het mentale doel is positieve energie opwekken.

In de praktijk

Na het beschrijven van de voordelen is het belangrijk dit ook in de praktijk toe te passen.

Begin met een challenge van 7 dagen. Hierna weet je of het een levensstijl kan worden of niet. Het Belangrijkst bij koud douchen is het opbouwen. Zo begin je elke douchsessie met je benen af te spoelen, dan je armen, dan je buik, rug en gezicht. Wanneer je lichaamsdelen de koude gewoon is kan je hele lichaam de koude aan en is het tijd om je hele lichaam aan de koud te wagen. Na een week is je lichaam al redelijk aangepast aan de koude. Probeer de temperatuur van het water tussen 10 en 12 graden te houden en wissel niet af met heet water. Wanneer dit wel gedaan wordt kunnen bij ee zwak hart hartfalen optreden. Ook is het belangrijk je ademhaling onder controle te houden. Omdat het water ijzig koud is raakt je lichaam in een stressituatie en wilt het vluchten. Daardoor gaat je hartslag de hoogte in en slaat je ademhaling op hol. Je ademhaling rustig houden is het belangrijkst in ijskoude situaties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in