Lachen doen we allemaal wel eens. Door te lachen voelen we ons beter, het geeft een blij gevoel. Lachen is zelfs heel gezond voor je! Maar wat doet lachen nou precies met je lichaam?

Lachen en je lichaam

Als je lacht dan maakt je lichaam stoffen aan. Deze stoffen zijn endorfine, serotonine en dopamine. Endorfine is een stof die werkt tegen pijn. Zwangere vrouwen maken vlak voor de bevalling veel endorfine aan zodat de pijn vermindert. Ook zorgt endorfine voor een gelukkig gevoel. Deze stof komt behalve bij lachen ook vaak vrij na het sporten. Serotonine werkt goed tegen angst en geeft een tevreden gevoel. Ook dopamine is een stofje dat zorgt voor geluksgevoelens. Maar ook word je door dit stofje gemotiveerd, heeft het invloed op je libido en helpt het je juiste beslissingen te nemen.

Maar dit is niet het enige dat lachen met je lichaam doet. Onbewust train je ook je gezicht- en buikspieren. Dit zorgt voor een betere doorbloeding. Veel lachen kan zorgen voor een verkleinde kans op hart- en vaatziektes. Ook verlaagt lachen je bloeddruk. Lachende mensen worden vaak aantrekkelijker gevonden. Lachen is een sociale bezigheid en schept daarom een band. Ook heeft lachen een goede invloed op je humeur. En tenslotte verbetert lachen ook nog eens je geheugen, leervermogen, alertheid en creativiteit. Kortom: Lachen is gezond!

Lachtherapie

Tegenwoordig hebben sommige mensen het veel te druk om nog spontaan te lachen. Daarom is er lachtherapie. Bij lachtherapie is het de bedoeling dat mensen zomaar uit het niets lachen, gewoon omdat het goed voor je is en het leuk is om te lachen. Dit vermindert stress en problemen lijken opeens veel minder belangrijk.  

Natuurlijk kun je ook zelf ervoor zorgen dat je meer gaat lachen. Je kunt beginnen door op zoek te gaan naar humor. Haal een paar dvd’s in huis die je grappig vindt of bezoek een cabaretshow. Ook een bezoekje aan (grappige) vrienden kan goed helpen. Daarna kun je beginnen met je eigen lachtherapie. Begin met een aantal rek- en strekoefeningen om je spieren los te krijgen. Doe dit bijvoorbeeld door het trekken van gekke bekken. Probeer daarna te lachen. Begin zachtjes en lach steeds harder. Daarna word je stil en probeer je even nergens aan te denken. Laat alle gedachten los en ontspan.

Mensen die veel lachen zullen merken dat ze gezonder worden. Lachen heeft alleen maar positieve effecten, dus probeer zoveel mogelijk te lachen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in