Er zijn mensen met twee verschillende kleuren ogen, maar er zijn ook mensen met twee verschillende kleuren in één iris. Het kleurverschil in de ogen heeft te maken met te veel of te weinig melanine. Dit verschijnsel komt bij honden en katten vaker voor dan bij mensen. Veelal komt het voor bij katten en honden met een overwegend witte vacht. De kleur van de iris is erfelijk bepaald en stabiliseert bij een zuigeling rond het zesde maand, maar neemt meestal voor het derde levensjaar een definitieve kleur aan.
De medische benaming van twee verschillende kleuren ogen of twee kleuren in één iris is heterochromie. Een ander woord voor heterochromie is heteroglaucus. Ogen met veel pigment (melanine) zijn bruin en ogen met weinig pigment zijn blauw. Dat iemand twee verschillende kleuren ogen heeft is zeer zeldzaam, het komt voor bij vier op de miljoen mensen. De benaming hiervoor is heterochromia iridis. Twee verschillende kleuren in één iris komt wel vaker voor en heet heterochromia iridum. Een verkleuring van het oog of de ogen kan op iedere leeftijd ontstaan en kan verschillende oorzaken hebben. Het kan erfelijk zijn, maar het kan ook ontstaan door invloeden van buitenaf of door ziekte.
Erfelijke oorzaken van heterochromie
Oogarts Petrus Johannes Waardenburg ontdekte dat heterochromie vaak gepaard gaat met andere kenmerken zoals slechthorendheid, doofheid, witte haarlok, vroegtijdig vergrijzen en een brede neusbrug. Dit syndroom heet Waardenburg en is naar de oogarts vernoemd. Tijdens zijn studie naar dit syndroom, viel het hem op dat het bij verschillende generaties binnen één familie voorkwam.
Een andere erfelijke oorzaak kan zijn het syndroom van Horner. Bij deze aandoening is het orthosympatisch zenuwstelsel aangetast. Dit syndroom kan aangeboren zijn, maar het kan ook in de loop der jaren ontstaan. Bij deze aandoening mist de iris van één oog of van twee ogen een pigmentlaag, waardoor het oog blauw wordt. Dit syndroom kan gepaard gaan met schade aan de hersenen, ruggengraat, nek en longen.
Vitiligo is een ongevaarlijke ziekte, waarbij het auto-immuunsysteem is aangetast, waardoor de pigmentcellen afbreken. Meestal tast vitiligo alleen de pigmentcellen in de huid en haren aan, net als bij Michael Jackson. Er zijn ook vitiligopatiënten waarbij het pigment in de ogen is aangetast, zij krijgen dan lichte vlekken in het oog. Meestal openbaart deze ziekte zich voor het veertigste jaar.
Als iemand erfelijke heterochomie heeft zonder bovengenoemde aandoeningen, wordt het eenvoudige heterochromia genoemd. Heterochromie verslechtert het zicht niet, maar het is wel noodzakelijk om een oogarts te raadplegen om andere aandoeningen uit te sluiten.
Oorzaken van Heterochromie die niet erfelijk zijn
Naast de erfelijke factoren kunnen ook de volgende factoren een rol spelen, die de melanine in de ogen kunnen aantasten:
- Een ontsteking aan het oog
- Beschadiging aan het oog door een ongeluk
- Door teveel zonlicht kunnen er bruine vlekjes in het oog ontstaan
- Langdurig gebruik van oogdruppels
- Tumor in het hoofd
www.grenswetenschap.nl
www.wikipedia.nl