Een opgeblazen gevoel is heel vervelend. Je buik zet uit en je voelt je winderig. Hoe kom je nu eigenlijk aan dat opgeblazen gevoel? Daar zijn meerdere oorzaken voor. Wij zullen ze allemaal bespreken.

Drank

Mensen die veel drankjes nuttigen met koolzuur kunnen vaker last hebben van een opgeblazen gevoel. De luchtbelletjes creëren logischerwijs meer lucht in je spijsverteringskanaal wat daar klem kan komen te zitten. Je kunt dus beter drankjes drinken zonder prik. Of nog beter: water of aanmaaklimonade zonder suiker! En drink het niet door een rietje, want ook dat kan zorgen voor lucht in je lichaam.

Te veel eten

Een opgeblazen gevoel komt in de meeste gevallen door te veel eten nuttigen. De gassen die vrijkomen bij het verteren ervan kunnen dan in je buik vast komen te zitten wat een vervelend opgeblazen gevoel kan veroorzaken.

Te weinig drinken

Je lichaam heeft elke dag voldoende vocht nodig, gezien het feit dat mensen voor het overgrote deel ook uit water bestaan. Drink dus altijd voldoende. Doe je dit niet dan kan je lichaam gaan protesteren en in een ‘crisistoestand’ verkeren door minder calorieën te verbranden om de crisis levend door te komen. Je lichaam houdt dan het water vast, omdat het bang is in de nabije toekomst geen water meer binnen te krijgen. Dat kan zorgen voor een opgeblazen gevoel.

Te snel eten

Kauw je eten altijd goed en neem hier ook de tijd voor. Doe je dit niet dan slik je lucht dat in het voedsel zit mee naar binnen en lucht zorgt voor dat opgeblazen gevoel. Daar komt bij dat het eten niet heel erg fijn wordt gekauwd als je het te snel doorslikt en ook dat zorgt voor die opgeblazen buik. De koolhydraten kunnen namelijk niet goed verteerd worden waardoor er gassen in darmen vrijkomen.

Medicatie

Bepaalde medicijnen laten je lichaam meer vocht vasthouden en die grote roze bekende pil is daar één van: Ibuprofen. Als je niet kunt achterhalen waardoor jij altijd last hebt van een opgeblazen buik, lees dan eens de bijsluiter van medicijnen die je regelmatig slikt. Komt het daar waarschijnlijk door, vraag dan je huisarts naar een alternatief.

Stress

Ook stress kan een oorzaak zijn, omdat je lichaam bij stress het bloed uit het spijsverteringskanaal haalt omdat het nodig is voor de vitale organen. Grijp jij naar papieren zakken om in te ademen bij stress of naar cola en kauwgom? Die laatste twee kunnen je opgeblazen gevoel erger maken, dus let hier op! Stress kan er ook voor zorgen dat je last krijgt van diarree of verstoppingen. Probeer in eerste instantie dus niet te stressen (al is dat makkelijker gezegd dan gedaan) en in tweede instantie niet naar zakken chips en koolzuurhoudende frisdranken te grijpen. Laat ook zoveel mogelijk de medicijnen links liggen, want je weet maar nooit of die een opgeblazen gevoel in de hand werken.

Chronische ziektes

Het kan ook zijn dat er een medische oorzaak ten grondslag ligt aan dat opgeblazen gevoel. Heb je er al een tijdje last van en hebben bovenstaande oorzaken geen betrekking op jou, ga dan snel eens bij de dokter langs. Misschien heb je wel een spastische darm, waardoor je voedsel veel te snel door de darmen wordt geloodst dan goed voor je is. Dit kan winderigheid en een opgeblazen gevoel, maar ook diarree tot gevolg hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in