Joepie, we zijn jarig! Maar voor sommige onder ons is het de laatste verjaardag dat we mee maken. Er is namelijk gebleken dat men op de verjaardag veertien procent meer kans loopt om te overlijden dan op andere dagen. Waardoor komt het dat er zoveel overlijdens zijn te wijten aan het vieren van de verjaardag?

Overgewicht en bloeddruk

Zodra we jarig zijn, zijn de spanningen vaak hoog en dat kan invloed hebben op de gezonheid. Zeker indien er sprake is van overgewicht of een hoge bloeddruk. Er moet vaak vanalles worden geregeld en de gasten moeten compleet tevreden worden gestemd. Dit vergt planning en actie, waardoor alles tot in de puntjes moet worden geregeld. Gedurende die periode voor en op de verjaardag nemen stresshormonen in het lichaam toe, waardoor het bloed sneller gaat stromen. De bloeddruk neemt toe en in combinatie met overgewicht en het reeds hebben van een hoge bloeddruk werkt dat niet goed. Men kan onwel worden, flauwvallen, maar ook meer ernstige aandoeningen kunnen van toepassing zijn. 

Diepe veneuze trombose en aderverkalking

Aan overgewicht en hoge bloeddruk is diepe veneuze trombose gerelateerd. Tijdens normale dagen zijn we niet extreem actief en stroomt het bloed relatief traag. Diepe veneuze trombose betekent dat de slagaders in de benen zijn verwijd waardoor vaatkleppen niet meer goed aansluiten en dus lekken. In combinatie met de werking van de zwaartekracht stroomt het bloed traag en heeft het de neiging om te gaan stollen. Die stolsels plakken gewoonlijk vast aan de wand van het bloedvat. Wordt men jarig dan is men zeer actief om alles in huis te halen en op de verjaardag zelf is men ook continu in de been. Dit valt onder de noemer afwijkende activiteiten waardoor het bloed “onverwachts” hard stroomt. Daardoor kunnen de bloedstolsels los komen en worden met het  bloed verder in het lichaam getransporteerd. Zodra een te nauwe doorgang wordt tegen gekomen ten gevolge van een te kleine ader of aderverkalking kunnen de volgende drie meest voorkomende doodsoorzaken optreden:

  • hartinfarct: door aderverkalking raakt de kransslagader om het hart door toedoen van de trombose volledig geblokkeerd. Bij een hartinfarct sterft een deel van de hartspieren daardoor af;
  • herseninfarct, TIA of beroerte: Een beroerte treedt op als de hersenfuncties zijn aangetast door verminderde bloedtoevoer. De Transiënt Ischemische Aanval is een tijdelijke beroerte waarbij voor een paar minuten een blokkade optreedt. Die conditie herstelt snel echter gedurende de aanval valt het niet te onderscheiden van een beroerte. Schakel altijd medische hulp in. Is de blokkade dermate ernstig dan kan een herseninfarct optreden waardoor een deel van de hersenen afsterft;
  • longembolie: het bloedpropje schiet in de kleine adertjes van de longen waardoor een longembolie ontstaat. Dit kan verstikking tot gevolg hebben. 

Uitgesteld sterven

Veel ouderen liggen op het sterfbed en klampen nog aan het leven. De verjaardag is nabij! Veelal tracht men de verjaardag met alle kracht in het lichaam nog te halen. Men heeft dan nog een verjaardag met alle familieleden echter de realiteit zal de oudere dan snel inhalen. Op de verjaardag zelf is vaak de laatste hoeveelheid energie gegeven zodat nog een mooie dag wordt gehouden, echter op de dag zelf of direct na de verjaardag komt de zieke door uitgeputheid snel te overlijden. De kracht van het leven bezorgt men nog een laatste verjaardag echter die laatste krachten leidt tot het snel overlijden.

Zelfmoord

Vooral onder mannen is de verjaardag het moment om er een eind aan te maken. Mensen hebben het erg moeilijk wegens:

  • recessie, arbeidsconflicten en werkeloosheid;
  • arbeidsongeschiktheid, depressiviteit, ziekte en overspannenheid;
  • psychische aandoeningen en dergelijke;

De situatie lijkt uitzichtloos en er wordt te vaak naar de fles gegrepen. De verjaardag wordt dan door velen aangegrepen om er voor de laatste keer uitgebreid van te genieten, voordat de laatste stap uit het leven wordt genomen. 

Teveel aan alcohol

De verjaardag moet worden gevierd en daar moet dus een drankje op gedronken worden. Soms is het dermate gezellig dat een paar glazen nog meer worden waardoor alles uit de hand loopt. Dit kan leiden tot het bekende comazuipen en ook tot alcoholvergiftiging. De lever kan de drankaanvoer niet meer aan en de opbouw van gifstoffen (suikers breken de alcohol af in meer gevaarlijke gifstoffen) loopt uit de hand. Dit kan leiden tot coma, maar kan in extreme gevallen ook de dood tot gevolg hebben. Alcohol kan dus een grote impact hebben. Matig bij je verjaardag altijd de alcoholinname tot een acceptabel niveau zodat het voor iedereen gezellig blijft.

Gewoon verjaardag vieren

Zoals je ziet zijn er een reeks van redenen op basis waarvan mensen een veertien procent meer kans hebben ten opzichte van normale dagen om op de verjaardag te komen overlijden. Ga je naar een verjaardag toe, houdt het dan gewoon gezellig en ontspannen. Onthoud echter dat er een kans bestaat dat je het niet overleeft!

http://kassa.vara.nl/actueel/dossiers/artikel/dossier/1579989/?tx_varakassanews%5Bdossier%5D=1184

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in