Het Grondwettelijk Hof heeft een beslissing uitgevoerd die alle uitzonderingen van het vorig rookverbod nu ook zal vernietigen. Vanaf 30 juni 2011 zal in België in geen enkel café meer gerookt mogen worden. Een overwinning voor de gezondheid van de vele niet-rokers.

Asociale beslissing

Hoewel zeer veel rokers zich kunnen vinden in de beslissingen van het Hof, is er natuurlijk ook een groot deel dat zich verzet. Ze noemen het een "asociale beslissing", waarbij de rokers worden gediscrimineerd in het voordeel van de niet-rokers. ALS dit klopt, betekent dit gelijk ook dat alle voorbije jaren, wanneer men wél nog mocht roken, de niet-rokers gediscrimineerd werden. Dit is dus absolute nonsens. De uitspraak is een kwestie van gezondheid, en niet van discriminatie.

Cafécultuur

België, het bierland bij uitstek, staat natuurlijk bekend om zijn cafécultuur. Gezellig met vrienden een pintje pakken, en wat bijpraten over dagelijkse dingen. Voor velen hoorde daar ook een sigaretje bij, dat zal vanaf 30 juni niet meer mogelijk zijn. Veel rokers beweren dan ook dat de cafés verlies zullen maken doordat de rokers thuis zullen blijven. Maar zeg nu zelf, hoe verkeerd draait de wereld als mensen hun vriendschapsgroep en de gezellige cafésfeer gaan laten vallen omdat ze binnen geen sigaret mogen roken?

Bier is ook schadelijk!

Nog zo'n argument waar heel wat waarheid in zit, maar toch niet zo doordacht is als het lijkt. Veel bier drinken kan net zoals roken schadelijk zijn voor de gezondheid. Wat men echter vergeet, is dat bier schadelijk is voor de eigen lever, terwijl roken schadelijk is voor de eigen tanden, mond, keel, longen… én die van de omstanders.

De cijfers

Een recent onderzoek van de World Health Organisation wees uit dat wereldwijd meer dan 600.000 mensen sterven aan passief roken. Daaronder 165.000 kinderen, omdat deze in hun ontwikkelingsfase extra vatbaar zijn voor schadelijke stoffen. In het Vlaams Gewest alleen al is 26,9% van de doodsoorzaken te wijden aan roken.

Conclusie

Blijf vooral genieten van je cafébezoekjes met vrienden, het zou zonde zijn om zo'n gezellige cultuur verloren te laten gaan. Voor rokers: misschien is dit wel het ideale moment om te stoppen met roken. De prijzen gaan toch enkel de hoogte inschieten, het is niet goed voor je gezondheid, en het stinkt. Voor niet-rokers: geniet van je cafébezoekje zonder stinkende kleren, maar respecteer de rokers. Ga eens met een vriend mee naar buiten. Het algemeen rookverbod hoeft geen slechte zaak te zijn!

http://www.who.int/en/
 http://www.zorg-en-gezondheid.be/Cijfers/Sterftecijfers/Algemene-sterftecijfers/Sterfte-door-roken-(tabaksgerelateerde-sterfte)/
  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in