Het aantal mensen dat zich laat testen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) is nog steeds aan de lage kant. Mensen schamen zich nog steeds om naar de huisarts te gaan voor een soa-test, waardoor er een hoop mensen in Nederland rondlopen met iets onder de leden. De ontwikkeling van een zelftest, waarbij je thuis middels een vingerprik wat bloed kunt afnemen en het vervolgens kunt opsturen naar het laboratorium, kan uitkomst bieden.

Op de site I-thatsme.nl kun je de zelftest “I My Personal SOA Test” bestellen. Met deze test kun je thuis op je gemak jezelf testen op alle seksueel overdraagbare aandoeningen, zo ook op HIV. Bovendien kun je op de site de “I My Personal Blood Test” bestellen. Met deze test is het mogelijk om bij jezelf bloed af te nemen, waardoor je een inzicht kunt krijgen in bijvoorbeeld de cholesterol- en glucosegehaltes in je bloed. Ook kun je met deze test inzicht krijgen in het functioneren van organen zoals nieren en lever.

De online soa-test van de site I-thatsme.nl

Op de site krijg je aan de hand van een vragenlijst advies over welke soa-test te bestellen. Niet alle soa’s hebben dezelfde testmethodes. Soms is in plaats van bloedafname een anaal of vaginaal uitstrijkje noodzakelijk of urine. Bij alle tests wordt een gebruiksaanwijzing meegeleverd. Ook kun je op de site een instructiefilmpje zien.

Zodra je de test hebt uitgevoerd, stuur je de test terug, waar het onderzocht wordt in het gespecialiseerd klinisch chemisch laboratorium. Na aankomst in het laboratorium duurt het ongeveer twee dagen alvorens de testresultaten aan je bekend zullen worden gemaakt per mail.

De voordelen en nadelen van een online soa-test

Online een soa-test bestellen is voor de meeste mensen laagdrempeliger dan bij de huisarts of bij de GGD een soa-test te ondergaan. De huisarts hoeft immers niet te weten dat je bent vreemdgegaan of dat je onveilig hebt gevreeën.

De voordelen op een rijtje:

 • De test kun je anoniem uitvoeren en opsturen. Ook kun je een tijdelijk e-mail adres hiervoor aanmaken en het pakketje bij een servicepunt afhalen.
 • Door jezelf te laten testen, verklein je de kans op onvruchtbaarheid, veel meiden lopen namelijk rond met een chlamydia-infectie zonder het te weten. Door jezelf te testen, verklein je ook de kans om anderen te besmetten.
 • Je hoeft tijdens het testen niet bang te zijn dat je een bekende tegenkomt bij de GGD of bij de huisarts.
 • De testen worden betrouwbaar geanalyseerd door machines, chemici en artsen.
 • De zelftest methode is goedkoper voor de gezondheidszorg. Het is een besparing op personeel, tijd en ruimte.

Nadelen:

 • Jongeren hebben vaak persoonlijk contact nodig met een arts, die ze op de risico’s kan wijzen van hun onbehoorlijke gedrag. Indien jongeren met toestemming van hun ouders online een zelftest kopen, dan kunnen ouders erop toezien dat de test goed verloopt en de ouders kunnen de kinderen van advies voorzien.
 • De test kost rond de zestig euro, dit is niet voor iedereen makkelijk te betalen, waardoor mensen gaan verzaken om zich te testen. Wellicht dat zorgverzekeraars deze zelftest in de nabije toekomst zullen vergoeden.

Soa’s waarvoor je bij I-thatsme.nl een test kunt bestellen

Soa's worden overgedragen tijdens het contact tussen slijmvliezen. Slijmvliezen zitten onder meer in de mond, penis, vagina en anus. Ook kunnen ze overgedragen worden via sperma, vaginaal vocht en bloed. Soa's waarvoor je bij I-thatsme.nl een test kunt bestellen zijn: 

 • Chlamydia
 • Gonorroe
 • Trichomonas
 • Syfilis
 • Hepatitis-B
 • HIV

www.i-thatsme.nl
www.spitsnieuws.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in