Gilles de la Tourette staat bekend als een scheldziekte. Het beeld dat mensen hierbij hebben klopt echter niet, slechts 13% van de mensen met Tourette heeft ook daadwerkelijk een scheldtic.

Het Syndroom van Gilles de la Tourette

Mensen met het Syndroom van Gilles de la Tourette kenmerken zich door tics. Gilles de la Tourette is een neuro-psychiatrische aandoening. Toch heeft niet iedereen die last heeft van tics het Syndroom van Gilles de la Tourette. Mensen met Gilles de la Tourette hebben last van meerdere tics waarvan tenminste één tic een vocale tic moet zijn. Deze tics moeten al langer dan een jaar bezig zijn en mogen niet langer dan drie maanden stoppen. Ook moeten de tics zijn vastgesteld voor het 21ste levensjaar van de persoon. De tics kunnen heel verschillend zijn. Enkele veel voorkomende tics zijn het knipperen met de ogen, het optrekken van de schouders en knikken met het hoofd. Vocale tics kunnen sisgeluiden, klakken met de tong maar ook schelden en vloeken zijn.

Hoe krijg je Tourette?

Het Syndroom krijg je door het te erven. Niet iedereen die Tourette erft krijgt ook daadwerkelijk last van de symptomen. Wanneer het kind zes is krijgt het meestal de eerste symptomen. Tot het 21ste levensjaar worden de tics steeds erger, daarna worden ze redelijk stabiel.

Behandeling?

Het behandelen van het Tourette-syndroom is lastig. Het enige dat mogelijk is, is het verminderen van de tics. Mensen met Tourette kunnen echter niks doen aan deze tics dus het heeft geen zin om te eisen dat ze hiermee stoppen. Wel kunnen ze langzaamaan afgeleerd worden. Hiervoor kan gedragstherapie een uitkomst bieden. Medicijnen kunnen helpen bij het verminderen van de tics. Ook cannabis kan helpen met het verminderen. Sommige mensen met Gilles de la Tourette proberen ook alternatieve geneeswijzen uit. Het is niet bewezen of dit ook echt helpt, ook al hebben sommige mensen er positieve ervaringen mee.   

Bekende mensen met Tourette

Tourette bestaat al heel lang. Napoleon heeft het waarschijnlijk ook gehad. Bij Mozart zijn er ook aanwijzingen voor Tourette, ook al dacht men vroeger dat hij gewoon onbeschoft was. Voetballer David Beckham en acteur Dan Aykroyd hebben ook verklaard last te hebben van Gilles de la Tourette.

www.tourette.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in