Carnaval staat bekend als een feest waarbij iedereen zich mag verkleden en gek kan doen. Veel mensen in Nederland vieren carnaval. Waar komt deze traditie vandaan?

Oorsprong van Carnaval

Officieel is carnaval een katholiek feest. Dit feest vindt plaats op de drie dagen voor het vasten begint. De veertig dagen tot Pasen wordt er gevast, tijdens de carnaval zijn dus de laatste dagen dat er nog gegeten mag worden. Daarom wordt dit ook wel gezien als een eetfeest. Omdat Pasen ieder jaar op een andere datum valt, valt ook carnaval steeds op een andere datum. Pasen valt op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Zeven weken daarvoor begint de carnaval, altijd op een zondag dus. Tegenwoordig begint in veel plaatsen het carnaval al eerder, op vrijdag of zaterdag.

Het carnavalseizoen

Het carnavalseizoen begint al op elf november. Het getal elf is belangrijk voor het carnaval omdat het het getal van de gekken is. Op elf november komt de Raad van Elf voor het eerst bij elkaar. Deze raad organiseert het carnaval. Iedere carnavalsvereniging kiest een prins voor dat jaar. Deze prins staat aan het hoofd van de Raad van Elf.

Verloop van carnaval

Op de eerste dag geeft de burgemeester de sleutel van het dorp of de stad weg aan prins carnaval. De prins heeft de komende drie dagen de macht in handen. Vaak worden er bij carnaval optochten gehouden met grote versierde wagens. In Nederland worden er twee soorten carnaval gevierd: het Rijnlands carnaval en het Bourgondisch carnaval.

Rijnlands carnaval

Rijnlands carnaval wordt gevierd in Limburg en in het oosten van Noord-Brabant. Rijnlands carnaval wordt veel buiten gevierd waardoor de kostuums dik moeten zijn. Carnavalsverenigingen zijn dominerend bij deze vorm van carnaval.

Bourgondisch carnaval

Het Bourgondisch carnaval wordt gevierd in Noord-Brabant, Gelderland en Zeeland. Hier is het een gebruik om de plaatsnaam tijdelijk te veranderen. Zo staat Eindhoven bekend als Lampegat. De kleding is veel minder dik omdat het carnaval hoofdzakelijk binnen in cafés wordt gevierd.

Andere landen

Ook in andere landen wordt er veel aan carnaval gedaan. Zo is het carnaval van Rio de Janeiro erg bekend. Ook het carnaval van Venetië is leuk om een keer te bezoeken. Daar kleden de mensen zich traditioneel met prachtige Venetiaanse maskers.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Carnaval

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in