Stress, iedereen heeft er weleens last van. Sommige mensen zijn wat gevoeliger voor stress dan anderen. Stress hoeft ook niet altijd negatief te zijn. Milde vormen van stress kunnen zelfs een gunstige invloed op je prestaties hebben. Echter, teveel stress heeft weer een averechts effect en kan bovendien negatieve gevolgen hebben voor je mentale en fysieke gesteldheid. Veel voorkomende klachten van stress zijn: hoofdpijn, concentratieproblemen, rugpijn, vermoeidheid, hartkloppingen, slaapproblemen, maagpijn, rusteloosheid, prikkelbaarheid, eenzaamheid, nervositeit en geheugenproblemen. Hoe kun je eigenlijk het beste hiermee omgaan? Hieronder staan een aantal tips hoe je stress kunt tegengaan en er vanaf kan komen.

–          Leg de lat niet te hoog voor jezelf.  Geef jezelf niet teveel verantwoordelijkheden, die je niet kunt vervullen, waardoor je je minderwaardig kunt gaan voelen. De meeste mensen zullen alleen maar respect voor je hebben wanneer je je grenzen aangeeft.

–          Leer nee zeggen. Stress kan weleens veroorzaakt worden door dingen die we onszelf hebben opgelegd, maar eigenlijk geen zin in hebben. Soms is het lastig, omdat je bang kan zijn om iemand te kwetsen, maar in de meeste gevallen, zeker als het echte vrienden zijn, zullen mensen er alle begrip voor hebben.

–          Luister naar muziek. Muziek heeft een grote invloed op hoe je je voelt. Afhankelijk van welke muziek je beluistert, kan het een opvrolijkend of juist kalmerend effect hebben. Je lichaam kan zich beter ontspannen en je stressgehalte daalt.

–          Begin de dag zonder stress. Zorg dat je ’s ochtends genoeg tijd heb, zodat je je niet hoeft te haasten en de dag al met een gestresst gevoel begint.

–          Probeer om regelmatig te lachen. Lachen is een van de beste manieren om van je spanning af te komen. Het breekt stresshormonen af en gelukshormonen komen vrij. Dus huur bijvoorbeeld een aantal komische films.

–          Zorg dat je genoeg vitamine C binnenkrijgt. Stress zorgt namelijk voor een extra aanslag op je immuunsysteem. Vitamine C helpt bij het verminderen van het stresshormoon cortisol en daardoor heeft je lichaam minder last van stressreacties.

–          Zorg voor een opgeruimd huis. Wanneer het een troep in je huis is, kan dit zorgen voor onrust in je hoofd. Zorg ervoor dat je huis een plaats is waar je je prettig voelt en je kunt ontspannen.

–          Boek een massage. Stress kan zorgen voor pijnlijke spieren en een massage is de beste manier om dit tegen te gaan.

–          Ga sporten. Beweging helpt goed tegen stress. Tijdens het sporten, maakt je lichaam endorfine aan. Endorfine is ook wel bekend als het geluk hormoon. Endorfine heeft een pijnstillend en kalmerend effect wat ervoor zorgt dat je je in het algemeen beter voelt.

–          Ga bij jezelf na of je werk de grootste oorzaak van stress in je leven is. Mocht dit zo zijn dan is het misschien een goed idee om een andere baan te overwegen of een stapje terug te doen.

–          Besteed elke dag wat tijd aan jezelf. Neem een lekker warm bad, ga een film kijken of een boek lezen etc. Doe iets waar jij plezier aan beleeft!

–          Praat erover met je familie en/of vrienden. Vaak lucht het heel erg op om je problemen even kwijt te kunnen. Bovendien kunnen ze je ook helpen om het probleem vanaf een ander perspectief te zien.

–          Probeer om vervelende dingen niet uit te stellen. Doe ze zo snel mogelijk, zodat je er niet meer over in hoeft te zitten. Wetende dat je nog dingen moet doen, maakt het moeilijk om je te kunnen ontspannen. Ook geeft het een fijn gevoel als je deze achter de rug hebt

–          Probeer schuldgevoelens te vermijden. Je kunt niet iedereen altijd tevreden houden, want dat is simpelweg onmogelijk. Het helpt ook niet om daar schuldgevoelens over te hebben. Het draagt alleen bij aan het stijgen van je stressniveau.

–          Blijf positief denken! Zelfs de negatiefste situaties kunnen zo hun voordelen hebben. Probeer ook niet om altijd van het slechtste uit te gaan, want in de meeste gevallen komt dit niet uit en heb je je zorgen gemaakt om niks.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in