Ons lichaam heeft vetten nodig. Vetten leveren energie en brengen bovendien belangrijke vitaminen aan. Er zijn plantaardige en dierlijke vetzuren. Het is van groot belang om dagelijks meer plantaardige vetzuren op te nemen dan dierlijke vetzuren.

Vetten

Vetten of lipiden leveren een groot deel van onze dagelijkse energie. Vetten zijn voor ons lichaam een enorm energierijke brandstof. Eén gram vet heeft een energiewaarde van 38 kJ of 9 kcal. Vetten zorgen bovendien voor de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K.

Dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 30%

Vetten mogen maximaal 30% van onze totale energieaanvoer leveren. Dit wil zeggen dat bijvoorbeeld een volwassen vrouw dagelijks ongeveer 36-72 gram vetten mag opnemen. Deze hoeveelheden schommelen van persoon tot persoon. Deze schommelingen komen doordat de energiebehoefte van elke individu verschillend is. Dit hangt af van iemands grootte, fysieke inspanningen, gehele lichaamsconditie en leeftijd. In de westerse landen ligt het vetverbruik bij de meeste mensen veel te hoog. Veelal wordt het dubbele verbruikt dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Minderen doet leven!

Een te hoge inname van vetten verhoogt het risico aanzienlijk op hart- en vaatziekten. Denk maar aan slagaderverkalking of een te hoog cholesterolgehalte. Overgewicht wordt in eerste instantie veroorzaakt doordat mensen te veel vetten eten. Dit overgewicht heeft zware gevolgen voor de algemene gezondheid.

Een te hoge opname van vetten kan volgens verschillende studies ook de ontwikkeling van sommige kankers veroorzaken.

Vetten zijn nodig

Ons lichaam heeft essentiële vetzuren nodig. Dit zijn vetzuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken en die we dus uit onze voeding moeten halen. Zonder deze essentiële vetzuren uit plantaardige voedingsmiddelen worden mensen heel snel ziek. Ook kinderen hebben deze nodig want zonder deze vetzuren zouden zij te traag groeien en achter lopen in hun ontwikkeling.

Soorten vetten

Vetten bestaan uit verschillende vetzuren. Je hebt de plantaardige en dierlijke vetten.

Plantaardige vetten

Plantaardige vetten zijn zeer rijk aan onverzadigbare vetzuren zoals we die terugvinden in margarines en plantaardige oliën. Onverzadigde vetzuren hebben een gunstige invloed op de waarde van de slechte cholesterol in het bloed. Deze slechte cholesterol wordt ook LDL-cholesterol genoemd. De onverzadigde vetzuren kunnen deze slechte cholesterol in het bloed laten dalen. Deze onverzadigde vetzuren hebben als tweede positieve eigenschap dat ze de goede cholesterol, de HDL-cholesterol, in ons bloed laten stijgen. Ze hebben dus een dubbel positief effect.

Mensen die gewicht willen verliezen, bannen vaak zaken zoals margarines en olijfolie uit hun menu. Toch is bewezen dat we deze voedingsstoffen nodig hebben. Mensen met een te hoog cholesterolgehalte hebben dan ook baat bij het opnemen van deze vetten.

Dierlijke vetten

Dierlijke vetten zijn rijk aan verzadigde vetzuren. Dit zijn de gevaarlijke vetten voor ons lichaam. De verzadigde vetzuren doen het cholesterolgehalte in het bloed stijgen. Dit vergroot de kans op overgewicht en zeker op hart- en vaataandoeningen. Dit komt omdat door het vet de aders langzaamaan gaan dichtslibben. Voorkomen is dus zeker beter dan genezen!

Hoeveelheid

Velen zullen zich nu wel de vraag stellen hoeveel plantaardige en dierlijke vetten ze dagelijkse mogen opnemen. Het is belangrijk de dagelijkse vetopname te beperken tot 30% van de totale energie. Deze 30% verdeel je best in tweederde plantaardig vet en een derde dierlijk vet. Bij de plantaardige vetten kies je best voor onverzadigde vetzuren en bij de dierlijke vetten voor verzadigde vetzuren. Deze hebben het meest positieve effect op ons lichaam.

Wanneer je dit wil verwezenlijken in de praktijk is het eigenlijk heel eenvoudig. Als je gaat bakken, frituren of een boterham smeren kies je voor plantaardige vetten. Dit zijn dus margarines, minarines en oliën.

'Gezonde voeding, een praktische preventiegids' – Stichting tegen Kanker

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in