Vitamine K is een vitamine die onder andere geproduceerd wordt door bacteriën in onze darmen. Een tekort aan deze vitamine komt zodoende vrij weinig voor. De vitamine is belangrijk bij de vorming van stollingseiwitten en het reguleren van de calciumhuishouding. Een overschot van deze vitamine kan echter de werking van antistollingsmedicijnen verminderen.
Algemene informatie
Vitamine K is een vitamine waarvan drie vormen bestaan, namelijk: K1, K2 en K3.
Vitamine K1, ook wel Fylochinon genoemd heeft de molecuulformule C31H46O2 en heeft een moleculair gewicht van 450,68 g/mol. Vitamine K1 is de vorm van vitamine K dat van nature aanwezig is in plantaardig voedsel.
Vitamine K2 wordt ook wel Menaquinine genoemd. Deze vorm van vitamine K wordt geproduceerd door bacteriën die aanwezig zijn in onder andere de menselijk darm.
Vitamine K3 heeft ook wel de naam Menadione. Deze vorm van vitamine K wordt synthetisch geproduceerd en kan door ons lichaam worden omgezet in een actieve vorm van vitamine K.
Vitamine K is een vitamine die vet oplosbaar is.
Wat is de functie van vitamine K?
Vitamine K is een vitamine die essentieel is bij de vorming van verschillende bloedstollingseiwitten in de lever. Ook is de laatste jaren bekend geworden dat vitamine K een enzym activeert die de calciumhuishouding reguleert en verkalking van zachte weefsels en botontkalking tegengaat. Zodoende draagt de vitamine bij aan de aanmaak en het behouden van (gezonde) botten. Ook is er steeds meer bewijs dat deze vitamine gewrichtsontsteking en insulineresistentie tegen zou kunnen gaan en bescherming biedt tegen (cognitieve) veroudering.
Tekort aan Vitamine K
Een tekort aan vitamine K kan worden veroorzaakt door vernietiging van de darmbacteriën die deze vitamine maken, dit is het geval bij sommige antibiotica. Ook kan het voorkomen bij pasgeboren baby’s omdat deze vitamine gedurende de zwangerschap de placenta niet goed kan passeren, hierdoor slaat het kind geen voorraad vitamine K op. Ook kan de baby nog onvoldoende vitamine K maken omdat het nog niet over voldoende darmbacteriën beschikt om voldoende vitamine K te maken. Bij de geboorte krijgen baby’s daarom altijd 1 mg vitamine K toegediend in druppelvorm.
Een tekort aan vitamine K kan leiden tot een vertraagde bloedstolling. Ook kunnen er bloedingen ontstaan die door de vertraagde bloedstolling langer doorbloeden.
De aanbevolen dagelijks hoeveelheid van deze vitamine is 80 microgram. Aangezien het lichaam zelf in staat is om voldoende vitamine K te produceren hoeft deze vitamine vrijwel nooit in supplement vorm geslikt te worden.
Overschot aan Vitamine K
Het is niet bekend dat een grote hoeveelheid vitamine K schadelijk zou zijn. Wel is het zo dat mensen die antistollingsmiddelen gebruiken beter niet te veel vitamine K kunnen innemen. Vitamine K kan namelijk de werking van antistollingsmiddelen verminderen. Dit is vaak het geval wanneer mensen die deze pillen gebruiken ook voedingssupplementen slikken die meer dan 100 microgram vitamine K bevatten.
In welke voedsel zit Vitamine K?
Vitamine K is zowel aanwezig in dierlijke en plantaardige producten.. Vitamine K1 is onder andere aanwezig in producten als volkoren producten, raapzaadolie en groenten. Vitamine K2 zit voornamelijk in dierlijke producten als vlees, eieren en melk.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 90 tot 120 microgram per dag. Tot drie maanden na de bevalling is het noodzakelijk om extra vitamine aan de voeding van de baby toe te voegen. Dit komt omdat de baby nog onvoldoende darmbacteriën heeft om voldoende vitamine K te maken.
http://www.natuurlijkerwijs.com/vitaminen.htm#vitamine_k_1