In onze strijd tegen overgewicht, zwaarlijvigheid en obesitas zijn alle mogelijke en onmogelijke diëten goed om overtollige kilo's lichaamsgewicht hopelijk definitief over boord te gooien. In het kader van een gezond dieet speelt ananas nu al eeuwenlang een hoofdrol en dit dieet is nu nog steeds erg populair. Maar wat zijn de principes van het ananas dieet en is het wel zo gezond dan men ons wil doen geloven?

Ananas is een tropische plant, oorspronkelijk afkomstig uit Brazilië, Bolivië en Paraguay. Deze vrucht maakt deel uit van de bromeliafamilie. Het woord ananas komt uit het tupi, de taal van de gelijknamige indianenstam. Later noemden de Spanjaarden deze vrucht pina, naar de dennenappel.

De ananas is een grote, samengestelde vrucht, en bestaat uit vele, kleine besjes die uiteindelijk samengroeien. De ananas wordt gemiddeld dertig centimeter lang, goed voor gemiddeld vier kilo. Langs de bovenkant bezit hij een opvallende rozet van bladeren, en is cilinder- tot kegelvormig. Zijn kleur varieert van groen tot bruin en zijn vruchtvlees is (licht) geel. Zijn smaak varieert van zoet tot zoetzuur. Kleur, grootte en smaak zijn sterk afhankelijk van de variëteit ananas waar we mee te maken hebben.

Vitaminen en mineralen

De ananas is rijk aan vitaminen en mineralen en heeft daardoor een gunstig invloed op je gezondheid en je lichamelijke conditie. Deze tropische vrucht bevat hoge concentratie's betacaroteen en vitamine E, en is rijk aan mineralen als kalium, magnesium, fosfor, koper, ijzer, mangaan, zink en jodium.

Eiwitsplitsend enzym

Ananas heeft ondertussen al decenia lang de reputatie een vrucht te zijn die overtollige kilo's letterlijk doet smelten als sneeuw voor de zon. Deze reputatie dankt hij ongetwijfeld aan zijn hoge dosis bromeline, een eiwitsplitsend enzym dat je spijsvertering gunstig beïnvloed. Daarnaast bezit bromeline de eigenschap melk te verzuren en vlees malser te maken. Deze stof bevat geen lipiden en of/enige andere vetstoffen, en dat is uiteraard bijzonder gunstig voor zowel je gezondheid als je gewicht.

Principe en voordelen ananasdieet

Het ananasdieet is zeer eenvoudig, en dus gemakkelijk te volgen. Je moet immers geen bepaalde menu's volgen en zeker geen (overtollige) caloriën tellen. Een gemakkelijker dieet kun je zich nauwelijks voorstellen. Ananas bezit weinig caloriën, amper vijftig per honderd gram. Het zal je dan ook niet verwonderen dat je met dit ananas dieet razendsnel vermagerd. Bijkomend voordeel is ongetwijfeld dat ananas ook rijk aan vezels, erg belangrijk in een gezond én evenwichtig dieet.

Spierafbraak

Wonderen bestaan niet, het ananasdieet is zéker geen wondermiddel. Aan het populaire ananas dieet zijn enkele belangrijke nadelen verbonden. Deze vrucht is onevenwichtig samengesteld, en levert je weinig of geen eiwitten. Dit tekort veroorzaakt een afbraak van spieren en weefsels.

Kortstondig dieet

Ananas is licht verteerbaar én gezond en het stelt je in staat in vijf dagen evenveel kilo's te vermageren. Het betreft hier dan ook een kortstondig dieet, dat je nooit langer dan vijf dagen mag volgen. Na een onderbreking van enkele weken, mag je het ananas dieet herhalen.

Tips van de diëtiste

Wie dit ananasdieet wil volgen, moet met enkele raadgevingen van de diëtiste rekening houden:

  • Drinken: drink dagelijks minstens drie liter water.
  • Eten: tussen acht uur 's avonds en acht uur 's morgens mag je niets eten. Je lichaam heeft deze tijd nodig om het voedsel te verteren, en om zelf tot rust te komen na de geleverde inspanningen. Je zal zich 's morgens veel energieker voelen. Je spijsvertering komt tot rust je lichaam wordt zuiniger met voedingsstoffen.
  • Ontbijt: hier is niet de hoeveelheid maar wél wat je eet belangrijk. Eén volkorenboterham met mager vlees of kaas volstaat.
  • Middagmaal: wordt vier uur na je ontbijt geserveerd en bestaat uit twee volkorenboterhammen met magere smeerkaas.
  • Avondmaal: nog eens vier uur later is het tijd voor je avondmaal. Je kan kiezen tussen een frisse
  • Ananassalade: deze bestaat uit 150 gram veldsla zonder de harde steeltjes, een mengsel van één eetlepel olie, één eetlepel azijn, peper en zout, kerry en kippenbouillon. Voeg er de veldsla aan toe en een halve, in blokjes gesneden ananas en een klein blikje mandarijntjes. Alles op smaak brengen met zwarte peper en serveren met één broodje.
  • Ananas risotto: één geschilde ananas in fijne blokjes gesneden. Het ananassap aanlengen met melk tot 250 ml. Giet dit mengsel in een koekenpan, samen met twee kopjes risottorijst. Breng dit aan de kook, en voeg er één eetlepel suiker en één theelepel kaneel aan toe. Laat alles garen op een zacht vuurtje, en voeg er na één kwartiertje de blokjes ananas aan toe. Laat verder suderen tot het gaar is. Je kan deze ananas risotto zowel warm als koud serveren, samen met… veel kaneel.
  • Ananas broodje: bestaande uit twee sneetjes volkoren brood, in vier delen gesneden. Dompel dit broodje eventjes in melk. Bak iin de koekenpan met een klontje boter tot het broodje krokant is. Laat afkoelen op een bord, en leg op ieder broodje een kleine portie huttenkäse en een flinke plak ananas.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in