We geraken steeds meer vertrouwd met allerlei exotische vruchten en fruit. Mango, kiwi, avocado, papaya en passievrucht zijn ons al erg vertrouwd, en daar komt nu ook de granaatappel bij. Wetenschappers zijn echte fans van de granaatappel vanwege zijn positief effect op onze gezondheid. Zijn geneeskracht wordt alom geprezen, maar wat is dan precies de genezende kracht van de kleurrijke granaatappel?
De laatste jaren werd heel wat wetenschappelijk onderzoek verricht naar de kwaliteiten van de granaatappel op onze gezondheid. Zo ook aan Spaanse universiteiten en door het private laboratorium Probetebio van professor Sergio Streitenberger in Murcia, wiens onderzoek al meer dan twee miljoen euro kostte. Hij kwam daarbij tot enkele belangrijke vaststellingen.
DNA- oxydatie afremmen
De resultaten van dit onderzoek leerden de wetenschappers dat het regelmatig gebruik van granaatappelextract het proces van de DNA- oxydatie (ons verouderingsproces) behoorlijk afremt. Ouder worden kun je vergelijken met oxyderen, een proces dat je lichaamscellen beschadigt. Van de granaatappel wordt meer en meer aangenomen dat hij dit proces kan vertragen en zo je lichaam kan beschermen tegen ouder worden.
Granaatappelcapsules
Zijn granaatappelcapsules dan hét wondermiddel om ons de eeuwige jeugd te bezorgen? Het is wellicht nog te vroeg om te juichen, maar feit is dat de resultaten van de verschillende wetenschappelijke onderzoeken allen in deze richting wijzen. Een aantal deelnemers aan het Spaanse onderzoek slikten gedurende een periode van één maand dagelijks capsule met extracten van een volledige granaatappel, dus met ingrediënten die we anders nooit eten. De overige deelnemers kregen enkel een placebo. Na amper één maand werd er bij de gebruikers van de granaatappelcapsules een opmerkelijke daling van hun celschade vastgesteld. Extracten van de granaatappel zuiveren grondig je lichaam. Dat heeft tot gevolg dat het oxydatie- of verouderingsproces van je DNA opmerkelijk zou vertragen. De eeuwige jeugd dichterbij? Een droom of ooit dus toch werkelijkheid…
Familie van de kattenstaart
De granaatappelstruik wordt maar liefst zes meter hoog, heeft lange én doornachtige takken en behoort tot de familie van de kattenstaart. De struik is niet bestand tegen extreem hoge temperaturen, dan verliest hij al zijn bladeren. De opvallend kort gesteelde, glanzende en donkergroene blaadjes, groeien tegenoverstaand en zeer dicht op elkaar. Ze zijn ovaal toegespitst, en bezitten een grove rand. Aan zijn scheuttoppen en korte zijscheuten vormen zich prachtige bloemen.
Perzische afkomst
De wieg van de granaatappel stond in Perzië. Via landen langs de Middellandse Zee kwam hij naar West-Europa overgewaaid. Het betreft een ronde en erg sappige vrucht. De granaatappel bezit drie grote cellen zoals bij de meeste citrusvruchten. Iedere cel heeft een klein pitje met een gelei- achtige stof er rondom, net zoals bij de pitten in een tomaat. De granaatappel bezit vele cellen die je voor consumptie moet pellen. Rijpe granaatappelen hebben donkerrood vruchtvlees met een stevige, leerachtige schil. Zijn smaak van varieert tussen die van rode bessen en appel.
Méér polyfenolen dan groene thee
Granaatappels barsten van de vitaminen en mineralen, waaronder kalium, calcium en vitamine C, eiwitten en koolhydraten. Ze bevatten maar liefst vier keer meer polyfenolen dan rode wijn, druivensap en groene thee. Polyfenolen zijn sterke antioydanten. Ze werken ontstekingsremmend, beschermen je bloedvaten tegen vetafscheiding, en verkleinen je risico op allerlei hartkwalen en zelfs kanker en Alzheimer, dit laatste tot zelfs tachtig procent.
Doet buikvet wegsmelten
Schotse wetenschappers ontdekten op hun beurt dat de granaatappel bijzonder efficiënt is tegen hardnekkig buikvet. Dat is vooral bij mannen vanaf zestig bijzonder een groot probleem en schadelijk voor hart en bloedvaten. Het sap van de granaatappel verlaagt ook de hoeveelheid vetzuren in je bloed. Deze vetzuren zijn verantwoordelijk voor een verhoogde vetopname, en vergroten het risico op diabetes type twee.
Extra tips van de diëtiste
- Grenadine: granaatappel kan geperst worden, zodat je er heerlijke én gezonde granadine mee kunt maken. Dat kan dan gebruikt worden als basis voor limonade en verschillende frisse cocktails.
- Liefdesleven: wordt gunstig beïnvloed door de hoge concentratie aan antioxydanten in granaatappels waardoor je genitaliën van extra bloed worden voorzien.
- Salades: granaatappel past perfect in allerlei salades en is heerlijk in combinatie met geitenkaas.