Iedereen heeft wel al gehoord van hepatitis. Hepatitis is een virus dat ernstige ontstekingen van de lever kan veroorzaken. Deze wordt verspreid door bloed en lichaamsvocht. Gelukkig bestaat er een vaccin voor, al is niet iedereen hiervoor gevaccineerd.
Wat is hepatitis?
Hepatitis is een verzamelnaam voor ziektes die een ernstige ontsteking van de lever tot gevolg hebben. Hepatitis wordt veroorzaakt door een virus. Het kan ook veroorzaakt worden door overmatig alcohol- of druggebruik, vergiftiging, sommige ziektes zoals het herpesvirus of klierkoorts en bepaalde geneesmiddelen.
Vormen
Hepatitis komt voor in verschillende vormen.
Hepatitis A
Hepatitis A wordt veroorzaakt door het drinken van water dat besmet is met uitwerpselen. Deze besmetting kan gebeuren in grootkeukens waar men het niet zo nauw neemt met de hygiënevoorschriften. Ook anale seksuele contacten kunnen deze besmetting veroorzaken. Heel zelden wordt de besmetting door bloed veroorzaakt. Vroeger werden vooral kinderen getroffen door hepatitis A. Vandaag de dag komt de besmetting meer voor bij jongvolwassenen.
Hepatitis B
Hepatitis B is een ernstige infectieziekte die vrij vaak voorkomt. Het virus wordt overgedragen via bloed, sperma, wondvocht en vaginaal vocht. Zelfs bij minimaal contact is besmetting mogelijk. Zelfs het speeksel van een besmette persoon kan hepatitis B bevatten. De besmetting gebeurt wel enkel als het speeksel van die besmette persoon in contact komt met een open wond. Dit zie je bijvoorbeeld bij bijtwonden. Iemand die besmet raakt, heeft geen last van bepaalde symptomen. Dit wordt meestal later duidelijk wanneer men bijvoorbeeld een bloedafname laat doen of wanneer de leverproblemen starten.
Hepatitis C
Vroeger werd hepatitis C ook nog non-A non-B hepatitis genoemd. Hepatitis C komt vaak voor in ons land. Het virus wordt overgedragen via het bloed. Denk maar aan injecties, transfusies, piercings en tatoeages. De ziekte verloopt erg traag en vaak zonder symptomen. Pas na ongeveer twintig jaar merkt men vaak de ziekte op in de vorm van levercirrose. Hierna kunnen ook tumoren in de lever ontstaan.
Hepatitis DELTA, E en G
De minder bekende vormen zijn hepatitis DELTA, E en G. Deze komen in onze westerse wereld vrijwel niet voor. Toch is er een lichte stijging van deze vormen van hepatitis. Dit komt doordat veel mensen verder en langer reizen. Gelukkig laten de meeste mensen zich voor het vertrek naar risicogebieden vaccineren.
Besmetting
Mensen die besmet raken met een hepatitisvirus vertonen niet altijd ziektesymptomen. Ze zijn nu ook virusdrager en kunnen andere mensen besmetten. Voorzichtigheid is dus zeker geboden.
Wanneer je vermoedt besmet te zijn met hepatitis, is het aan te raden om zo snel mogelijk je huisarts te raadplegen.
Acute hepatitis
Bij een acute hepatitis kunnen volgende symptomen voorkomen:
- Onwel voelen en vermoeidheid.
- Buikpijn en gewichtsverlies.
- Misselijkheid en braken.
- Gezwollen en pijnlijke lever.
- Geelzucht.
Preventie
Tegen hepatitis A en B is er vaccinatie mogelijk. De bescherming voor deze virussen worden gemengd zodat je telkens maar één vaccin nodig hebt. De kuur bestaat uit drie vaccins. Vraag tijdig advies aan je arts wanneer je naar een risicogebied reist. Het duurt even vooraleer een vaccin werkt en je hebt er meerdere nodig. Vanaf de eerste inenting ben je wel al beschermd.
'Help! Eerste hulp voor iedereen'
Rode Kruis Vlaanderen