Wagenziekte is veel voorkomend op de wereld. Mensen die in een auto zitten, die zich opeens niet zo 'lekker' voelen en vervolgens gaan spugen. Maar waar komt dit nou precies vandaan? Wagenziekte zit tussen je oren hoor je weleens gezegd worden. Maar hoezo zit dit tussen je oren?
Reisziekte:
Wagenziekte is een reisziekte. Deze reisziektes, zijn allemaal bewegingsziektes. En deze bewegingsziektes hebben stuk voor stuk te maken met het evenwichtsorgaan. Bij een reisziekte ben je niet echt ziek maar heeft men last van een overgevoelig evenwichtsorgaan.
Evenwichtsorgaan
Het evenwichtsorgaan staat in verbinding met de ogen en het lichaam. Wanneer iemand in de auto zit, worden er door de ogen en het evenwichtsorgaan constant bewegingssignalen aan de hersenen doorgegeven, terwijl de spieren aan de hersenen doorgeven dat er niet wordt bewogen. Het evenwichtsorgaan wat in het oor zit, registreert voordurend bewegingen, en geeft deze door aan de hersenen. Hierdoor raken de hersenen in de war en ontstaat er wagenziekte.
Omdat bij kinderen het evenwichtsorgaan nog niet volledig is uitgegroeid, en bij volwassenen wel. Komt reisziekte vaker voor bij kinderen. Bij kinderen die reis/wagenziekte hebben zal dit op volwassenere leeftijd ook weggaan of verminderen. Ook kan wagenziekt bij het ouder worden verminderen door zelf te gaan rijden.
Andere mensen geloven, dat het het evenwichtsorgaan is wat de wagenziekte veroorzaakt in combinatie met bepaalde gevoelens heeft, die de wagenziekte veroorzaken.
Symptomen van wagenziekte:
- Duizeligheid.
- Misselijkheid.
- Hoofdpijn.
- Sufheid.
- Verminderde eetlust.
- Afwezigheid. Spreek de persoon dus regelmatig aan.
- Het heel warm of heel koud hebben.
Zodra een van de symptomen wordt opgemerkt is het belangrijk om zo snel mogelijk te stoppen.
Voorkomen:
Wagenziekte kan door verschillende factoren samen te voegen voorkomen worden. Belangrijk is dat de persoon die wagenziek is, de dag van te voren al begint met licht eten. Ook moet de persoon die wagenziek is goed uitgerust de auto ingaan. Wanneer de persoon namelijk al in paniek de auto ingaat, is de kans dat de wagenziekte echt voorkomt groter.
Laat de desbetreffende persoon in comfortabele kleding in de auto zitten. En zorg dat de persoon in het midden van de auto zit. Wanneer de persoon namelijk in het midden van de auto zit, zit de persoon op de meest stabiele plek in de auto.
Wanneer de persoon medicijnen heeft dienen deze te worden ingenomen.
Tijdens de reis:
Wat men wel kan doen:
- Zorg ervoor dat er zo min mogelijk beweging wordt waargenomen.
- Voldoende water of sap drinken. Er mogen geen frisdranken of andere koolzuur en caffeine dranken worden genuttigd.
- Lichte en kleine beetjes eten.
- Altijd rustig blijven ademen.
- Kauwgom kauwen.
- Naar muziek luisteren.
- Laat de persoon naar buiten kijken.
- Zorg voor voldoende frisse lucht.
- Zorg ervoor dat er geen stress ontstaat.
- Gaan slapen.
- De ogen dicthdoen.
- Wanneer misselijkheid optreedt een droge boterham of een zandkoekje eten.
- Niet te snel remmen en versnellen.
Zorg ervoor dat er onderweg regelmatig pauzes worden gehouden, laat de persoon tijdens deze pauze's een stuk lopen of gewoon helemaal stil zitten. Dit is zodat de hersenen even bij kunnen komen, en weer waarnemen hoe het volgens de hersenen hoort te zijn.
Maar het allerbelangrijkste; praat er NIET over. Wanneer men er namelijk niet aan denkt is de kans dat het optreedt kleiner. Maar zodra men eraan gaat denken is de kans op het plotse ontstaan groter. Dit is omdat het lichaam er dan op gaat letten.
Heel belangrijk is dus afleiding. Deze afleiding mag niet in combinatie met het waarnemen van beweging zijn, er mag dus geen film worden gekeken of worden gegamed.