Wonen in Mexico is voor iedereen een andere ervaring. Als buitenlander voor de eerste keer in Mexico zul je zeker wat verschillen merken met Nederland. Hierover wil ik u informeren. 

Xalapa, een klein stadje in het oosten van Mexico, slechts 100 km van de kust, waar de naam Jalapeño (de peper) vandaan komt. In eerste instantie heeft dit stadje een schattige uitstraling, met zijn gekleurde kathedraal en ontzettend behulpzame en aardige mensen. Mensen leven op de straat, je hoort muziek uit winkels en van mensen die op straat gitaar spelen. Staken is hier doodnormaal en het verkeer.. Tsja autorijden hier is een kunst. Iedereen rijdt door elkaar en als wandelaar moet je niet proberen er zomaar tussen te komen. Gelukkig heb je bijna op elke hoek een verkeersleider die op zijn fluitje blaast wie over mag steken: de wandelaars of de auto's. Het klimaat in Xalapa is te vergelijken met Nederland: twijfelachtig weer. Het regent er veel, maar meer miezeren. Echt warm is het er niet en 's avonds moet je je echt warm kleden. Verder is Xalapa een stuk goedkoper dan Nederland: niet alleen qua boodschappen, maar ook wat taxi's en huizen betreft. Maar als je wilt wonen in Xalapa (vast of tijdelijk) let dan op een paar dingen:

– Mexicanen zijn een stuk trager dan Nederlanders. Wil je iets gedaan krijgen? Houd er rekening mee dat dit een paar dagen langer duurt dan je gewend bent.
– Toiletpapier gooi je niet in de w.c. maar in een prullenbak die er naast staat. Dit kunnen de toiletbuizen namelijk niet aan.
– Internet heeft niet elk huis. Dit moet speciaal aangevraagd worden.
– De meeste huizen zijn ook niet voorzien van een wasmachine. Hiervoor ga je naar een wasserette. 
– Eet niets van de marktjes van de straat.

Het kost je wat moeite en tijd en afhankelijk van wat je gewend bent en wat je wilt, maar na verloop van tijd wen je aan deze cultuur en ga je er van houden. Van de aardige mensen die je altijd begroeten, je te woord staan waar nodig en je helpen als je iets niet weet. Vlakbij heb je een dorpje, Coatepec, waar de verse geur van gemalen koffie al ruikt als je het dorp binnen rijdt. Deze zelfde koffie verkopen ze ook in Xalapa en is zeker de moeite waard. 

In de huizen is het niet gewoonlijk dat er (snel) internet is. Maar vrijwel in elke bar, café of elk restaurant is WiFi aanwezig. Dit maakt het erg aantrekkelijk voor toeristen. Cafés, restaurants en barretjes zijn echt in elke straat te vinden. De meeste mensen zijn hier arm. Het is moeilijk hier om aan werk te komen voor de xalapeños (de inwoners) en het loon wat ze krijgen is omgerekend tussen de 250 en 1000 euro per maand. Het probleem is alleen dat de huizen per maand al vaak meer dan 300 euro kosten. Ze kopen dan vrijwel ook alles af per maand. Koop je een auto? Dan betaal je per maand af. Je hebt hier wel wijken die wat duurder zijn en waar ook de welvarende mensen wonen en daar betaal je naar hun maatstaven veel geld voor. 

Wil je naar de kust? Ga dan naar Veracruz. Dit is op 100km afstand en goed te bereiken met de bus. Deze doet er ongeveer 1,5 tot 2 uur over om er te komen. Dit is zeker niet het mooiste strand wat er is in Mexico, maar kun je zeker even naartoe. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in