De meeste mensen weten wel dat een soa voor een seksueel overdraagbare aandoening staat, maar wat is een soa nu precies en wat doet het waardoor u ziek wordt. In deze tekst de Soa Chlamydia. Adviezen in deze tekst zijn geen vervanging van de door de arts gegeven adviezen!

Wat veroorzaakt chlamydia?

Chlamydia wordt veroorzaakt door een gramnegatieve bacterie genaamd Chlamydia trachomatis (CT). Dit houdt in dat wanneer je de bacteriën zou kleuren met een zogenaamde gramkleuring, de bacteriën roze zouden zijn.

Van deze bacterie heb je de subtypes A tot en met K en L1, L2 en L3. Het onderscheidt hierin is belangrijk. De laatste genoemde 3 subtypes hebben namelijk een heftiger verloop dan de andere terwijl A, B en C niet eens Soa’s zijn. Deze veroorzaken een ontsteking van het oogbindvlies (trachoom) die kan leiden tot blindheid. De overige vormen, verlopen vaak asymptomatisch. U zult er meestal niets van merken.

Waarom merkt u van D tot en Met K weinig tot niets en van L1, L2 en L3 wel?

Het verschil zit hem name in de cellen die door de bacteriën worden aangevallen. Al deze subtypes gaan de cel binnen, gebruiken de cel om zich te vermenigvuldigen en vernietigen de cel daarna waarbij nieuwe bacteriën vrijkomen en andere cellen zullen aanvallen. Het lichaam zal reageren door de bacteriën aan te vallen.

De vormen L1, L2 en L3 gaan de dieper gelegen cellen binnen. Het gevolg hiervan is weer dat het lichaam de bacterie als een grotere bedreiging ziet.

Voorbeeld: een pion in het midden van het veld is een stuk minder gevaarlijk dan een pion op de laatste rij als je aan het schaken bent.

Wat voor klachten geeft chlamydia?

Vrouwen merken er minder vaak iets van dan mannen. (70-90% van de vrouwen is klachtenvrij tegenover 50% van de mannen)

Als vrouwen klachten hebben van chlamydia dan klagen vrouwen vaak over:

–          Pijn en/of branderig gevoel bij plassen

–          Veranderde vaginale afscheiding qua kleur, geur of samenstelling

–          Bloedverlies tussen menstruaties in

–          Pijn of bloedverlies bij seksueel contact

Mannen klagen vaak over:

–          Branderig gevoel bij plassen

–          Waterige tot pusachtige afscheiding (vooral ’s ochtends)

–          Soms pijn in balzak

Complicaties

Een belangrijke complicatie van chlamydia is onvruchtbaarheid. (3% van de vrouwen met chlamydia) Wanneer een vrouw klaagt over ziek zijn, koorts en pijn in de onderbuik en er wordt een ontsteking in het bekken vastgesteld (pelvic inflammatory disease (PID)) dan is deze kans ineens veel groter (13%). Hetzelfde geldt voor de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. (1% zonder PID, 9% met PID) En voor allebei geldt dat hoe vaker je last hebt van de bekkenontsteking, hoe hoger de kans.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap in het kort

Dit betekent niets meer als een zwangerschap waarbij de vrucht zich niet in de baarmoeder heeft genesteld. Buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan erg gevaarlijk zijn. Zo kan er een bloeding ontstaan met schade aan de eierstokken en in extreme gevallen zelfs de dood tot gevolg.

Gelukkig is dit niet altijd het geval. Als je er op tijd bij bent, dan kun je schade voorkomen. Eenmaal een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad, dan is de kans op herhaling groter dan normaal. Het is dan ook erg belangrijk dat u de verloskundige meldt dat u eerder last heeft gehad van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of chlamydia

Behandeling van chlamydia

De behandeling is afhankelijk van uw situatie. Bent u zwanger dan zal een geneesmiddel gedurende enkele dagen 2 of 3 keer per dag worden voorgeschreven. In veel gevallen is een eenmalige inname van 2 tabletten al voldoende.

Lees altijd de bijsluiter en volg het advies van uw arts op. Een verkeerde dosis kan ernstige gevolgen hebben!

 

 

Wil je meer weten over een andere SOA

Lees dan ook mijn andere artikelen over soa's:

Seksuele voorlichting

Soa: herpes

Soa: syfillis

Soa: gonorroe

Soa: hiv en aids

Soa: genitale wratten

artikel uit Nederlands tijdschrift voor geneeskunde
artikel uit Nederlandse huisartsengenootschap
boek: medische bacteriologie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in