De meeste mensen weten wel dat soa voor een seksuele overdraagbare aandoening staat, maar wat is een soa nu precies en wat doet het waardoor u ziek wordt. In deze tekst de soa herpes, ook wel een koortslip genoemd. Adviezen in deze tekst zijn geen vervanging van de door de arts gegeven adviezen!

Wat veroorzaakt herpes?

Herpes wordt, in tegenstelling tot chlamydia, gonorroe en syfilis, veroorzaakt door een virus. Globaal gezien zijn er 2 versies van dit virus. Herpes simplex type 1 en herpes simplex type 2. Het herpes simplex virus kan zweertjes aan de genitaliën en bij de mond veroorzaken. Type 1 heeft de voorkeur voor de mond, terwijl type 2 voorkeur heeft voor de genitaliën. Hoewel beide virussen een voorkeur hebben, kan type 1 ook op de genitaliën voorkomen en kan type 2 ook rond de mond zweertjes veroorzaken.

Heb je eenmaal een virus te pakken, dan kom je er de rest van je leven niet meer van af. De zweertjes komen aanvalsgewijs terug, tussen twee aanvallen in, heb je meestal geen last van het herpes virus.

Wat merk je van het herpes virus?

Er zijn 2 verschillende stadia.

Infectie met het virus

Het eerste stadium is de allereerste infectie met het virus. Dit gaat vaak gepaard met misselijkheid, koorts en hoofdpijn. Heb je last van vele pijnlijke zweertjes, dan kunnen deze ook samensmelten tot een grote zweer. De verschillende zweertjes vormen meestal binnen 10 tot 14 dagen korstjes en drogen uit.

Reactivatie van het virus

Het tweede stadium van herpes is een reactivatie. Hoewel je tussendoor geen last hebt gehad van het virus, is het virus nog altijd aanwezig. Het virus blijft in een zenuw aanwezig tot bepaalde factoren het activeren. Meestal is dit op dezelfde plaats als de eerste keer, maar dat hoeft niet per se het geval te zijn. Meestal blijft een reactivatie van het herpes virus bij een pijnlijk zweertje en word je dus niet ziek.

Hoe vaak je een reactivatie hebt, is afhankelijk van het type virus op welke plaats zit. Herpes simplex type 1 heeft een voorkeur voor de mond en zal daar dan ook vaker een reactivatie hebben dan wanneer deze op de genitaliën zit. Bij herpes simplex type 2 is het precies het tegenovergesteld. Dus deze heeft een voorkeur voor de genitaliën en zal daar ook meer reactivaties hebben dan wanneer hetzelfde virus de mond zou hebben geïnfecteerd.

Wanneer krijg je een reactivatie?

Wat precies de factoren zijn die een reactivatie veroorzaken is onbekend. Er zijn wel een aantal factoren waarbij reactivatie van het herpes virus vaker voorkomt.

  • Je afweersysteem. Is dit verzwakt, dan zal iemand met het herpes virus vaker een reactivatie hebben.
  • Uv-licht
  • Verwondingen. Voornamelijk op de plaats waar het virus zich bevindt.

Welke andere plekken kan een herpes virus infecteren?

Een andere plek waar het herpes virus kan infecteren is de vinger. Er ontstaat dan een ontsteking van de vinger die we ook wel fijt noemen.

De ogen kunnen ook worden geïnfecteerd met het herpes virus. Het gevolg is pijn, gezichtsverlies en uiteindelijk kan iemand blind worden door de infectie.

Wat is herpes zoster?

Hoewel het de naam herpes draagt, is herpes zoster niet hetzelfde als herpes. Het wordt door een totaal ander virus veroorzaakt. De eerste keer dat je met dit virus geïnfecteerd wordt, heb je symptomen die lijken op de waterpokken. Vaak weten mensen hierdoor ook niet dat ze ermee geïnfecteerd zijn. Bij reactivering krijg je de symptomen van gordelroos. Aangezien dit artikel over de soa herpes gaat, ga ik hier niet verder op in.

Behandeling van herpes

Over het algemeen is een bad met zoutwater en rust al voldoende. Voor sommige levert de infectie echter veel stress op of hebben er zoveel last van, dat een arts kan besluiten om antivirale middelen voor te schrijven. Deze mensen zullen nog steeds reactivaties krijgen, maar vaak zijn ze korter van duur dan normaal.

 

Wil je meer weten over een andere SOA

Lees dan ook mijn andere artikelen over soa's:

Seksuele voorlichting

Soa: syfillis

Soa: gonorroe

Soa: chlamydia

Soa: hiv en aids

Soa: genitale wratten

NHG (nederlands huisartsengenootschap)
NTVG (nederlands tijdschrift voor geneeskunde)
medical virology

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in