De meeste mensen weten wel dat soa voor een seksuele overdraagbare aandoening staat, maar wat is een soa nu precies en wat doet het waardoor u ziek wordt. In deze tekst de soa genitale wratten. Adviezen in deze tekst zijn geen vervanging van de door de arts gegeven adviezen!

Waardoor worden genitale wratten veroorzaakt?

Genitale wratten wordt veroorzaakt door het humano papilloma virus. Dit virus is hetzelfde virus dat ook baarmoederhals kanker veroorzaakt. Van dit virus zijn verschillende vormen. Slechts enkele hiervan kunnen kanker veroorzaken en voornamelijk 2 van deze veroorzaken genitale wratten. (type 6 en 11) Andere types die ook genitale watten kunnen veroorzaken zijn 16 en 18

Bij vrouwen ontstaan de wratten meestal rond de schaamlippen, bij mannen voornamelijk schacht en gebied bij de voorhuid aangedaan. Genitale wratten kunnen ook voorkomen rond de anus.

Baarmoederhals kanker

Omdat het virus voor genitale wratten hetzelfde virus is als het virus als het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, ga ik hier ook globaal op in.

Het wordt dus veroorzaakt door het humano papillomavirus. Genitale wratten werden voornamelijk veroorzaakt door type 6 en 11, deze kunnen geen baarmoederhalskanker veroorzaken. De 2 die minder vaak voorkomen, maar ook genitale wratten kunnen veroorzaken (type 16 en 18), kunnen wel baarmoederhalskanker veroorzaken. Daarnaast kunnen de types 31, 33 en 35 dit ook veroorzaken.

Het virus dringt oppervlakkige cellen binnen en zorgt er daar voor dat de cellen sneller gaan delen en maakt ze onsterfelijk. Normaal gesproken gaan cellen waarbij een foutje in het DNA zit dood, maar doordat het virus voorkomt dat de cel dood gaat, stapelen foutjes zich op en kan uiteindelijk kanker ontstaan die zich verspreid naar andere organen. (kwaadaardig)

Hoe werkt de vaccinatie voor baarmoederhalskanker?

Een dendritische cel is een cel die het immuunsysteem kan activeren door micro-organismen op te nemen en te presenteren aan witte bloedcellen. Deze witte bloedcellen worden dan geactiveerd en gaan de infectie bestrijden. Bij de vaccinatie van baarmoederhalskanker hebben ze dit principe gebruikt om iemand resistent te maken tegen deze virussen.

Virussen hebben kenmerken waaraan het lichaam ze kan herkennen. Door deze kenmerken op een dendritische cel te presenteren en in het lichaam te stoppen, wordt het immuunsysteem geactiveerd en worden er geheugencellen aangemaakt. Door de aanwezigheid van deze cellen, is het voor het lichaam mogelijk om sneller te reageren op een infectie van deze virussen.

Hoe herken je genitale wratten?

Genitale wratten geven meestal geen klachten en kunnen ongemerkt gaan doordat ze op plaatsen zitten die je niet kunt zien. Zo kunnen ze in de plasbuis of in de vagina aanwezig zijn. Je kunt iemand dus besmetten zonder dat je zelfs maar weet dat je besmet bent met het papilloma virus. Het is ook niet ongebruikelijk dat een arts er per toeval achter komt.

Genitale wratten kun je meestal wel voelen. Hoewel ze in het begin nog een beetje sponsachtig aanvoelen, verharden ze na korte tijd. Ook is het oppervlak van de genitale wratten net iets hoger dan het oppervlak van andere cellen.

Wat te doen als je besmet bent met genitale wratten.

Genitale wratten kunnen worden weggehaald. Er zijn verschillende mogelijkheden hiervoor. Welke mogelijkheid op jou van toepassing is, is afhankelijk van de hoeveelheid en de ernst van de wratten. Wegbranden met een laser, een medicijn om erop te smeren of een andere behandeling. De arts weet wat de mogelijkheden zijn.

Eerder heb ik uitgelegd dat genitale wratten wordt veroorzaakt door hetzelfde virus als baarmoederhalskanker. Er zal dus regelmatig een onderzoek naar baarmoederhalskanker moeten plaatsvinden.

 

 

Wil je meer weten over een andere SOA

Lees dan ook mijn andere artikelen over soa's:

Seksuele voorlichting

Soa: herpes

Soa: syfillis

Soa: gonorroe

Soa: chlamydia

Soa: hiv en aids

medical virology
NHG (nederlandse huisartsengenootschap)
NTVG (nederlands tijdschrift voor geneeskunde)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in